Szórakozás

Csak angolul értenek a Kínába delegált pandaikrek

Feltehetőleg az útikönyvekben leírt kulturális sokkot éli át Meilun és Meihuan, akik két hete élnek új otthonukban, a kínai Szecsuán tartományban található chengdui pandatenyésztő- és kutatóközpontban, adja hírül a thehindu.com.

A hároméves óriáspanda ikrek egy tenyésztési programnak köszönhetően váltottak lakhelyet, ám nem könnyű a beilleszkedés: nyelvi nehézségeik vannak és a koszt sem ízlik nekik.

A pandák Amerikában születtek, és november 5-ig az atlantai állatkertben nevelkedtek. Anyjuk, Lun Lun szeptemberben már új bocsokat hozott világra. A pandák csak “kölcsönben” vannak az USA-ban, a két ország közötti megállapodás értelmében

a kellő érettség elérése után minden felnőtt utódot áttelepítenek Kínába.

Társaság és keksz

A beszámoló szerint Meilun nagyon eleven, ugrál a tetőn és tornázik a korláton. Nővére, Meihuan azonban sokkal nyugodtabb: egyelőre jobban szeret ücsörögni, és megfigyelni új környezetét egy bambuszhajtást rágcsálva.

“A pandák félénkek az idegenekkel, és szükségük van társaságra” – magyarázza Luo Yunhong, az állatok gondozója. Yunhong amiatt aggódik, hogy olyannyira hozzászoktak és megszerették az amerikai kekszet, hogy bármilyen ételt adnak nekik – legyen az bambusz, alma, vagy éppen víz- csak keksszel együtt hajlandóak megenni. Az új étrendhez úgy kezdik hozzászoktatni őket, hogy szép lassan kínai kenyérrel váltják ki a nyugati nasit.

Két panda chengdui pandatenyésztő- és kutatóközpontban Fotó: Getty Images/Zhang Peng
Két panda chengdui pandatenyésztő- és kutatóközpontban
Fotó: Getty Images/Zhang Peng

Nyelvi nehézségek

A másik probléma, hogy Meilun és Meihuan nem érti a szecsuáni dialektust, csak a nevükre figyelnek éppen annyira, hogy felemeljék a fejüket. Angol kifejezésekre, mint például “Come here” (gyere ide), azonban kitűnően reagálnak.

Az új lakók szigorú megfigyelés alatt állnak, mindennap megmérik a testhőmérsékletüket és székletmintát is vesznek tőlük. Arról azonban nincs szó, vajon nyelvtanárt is fogadnak-e a bocsok mellé.

Szecsuán tartományban jelenleg 1300 panda él vadon, tizenöt százalékkal több, mint tíz éve. A fogságban élő macik száma több, mint 360, ami a fogságban tartott egyedek országos populációjának majdnem 90 százaléka.  A panda szabadban átlagosan huszonöt évig él, és öt-hét éves kora körül lesz ivarérett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik