Élet-Stílus

Meghalt a világ legidősebb fogságban tartott pandája

A 38 éves Jia Jia 17 éven át volt egy hongkongi állatkert főattrakciója.

A hongkongi Ocean Park állatkert vezető állatorvosa vasárnap elaltatta a világ legidősebb pandáját, miután az állat egészségi állapota az elmúlt két hétben rohamosam romlani kezdett – jelentette a helyi sajtó.  A 38 éves – emberi évekbe számolva ez nagyjából 114 éves kornak felel meg – Jia Jia az állatkert közlése szerint egyre kevesebbet és kevesebbet evett,  sokat fogyott, és vasárnap már csak feküdni volt képes.

Az állatkert végül úgy döntött, hogy nem hagyják szenvedni, és helyi idő szerint este hat órakor elaltatták Jia Jiát, aki ízületi gyulladásoktól és magas vérnyomástól szenvedett és mindkét szemén szürkehályog alakult ki.

A „panda nagymamaként” becézett állat 37 évesen lett hivatalosan is a világ legidősebb fogságban tartott pandája.

A vadon született Jia Jia kétévesen került a kínai Volung pandatenyésztő központba, és 1999-ben ajándékozták oda a hongkongi állatkertnek, egy hímpandával együtt. Társa, An An jelenleg a világ második legidősebb fogságban tartott hímpandája.  A páros azonnal hatalmas szenzációvá vált Hongkongban, és az állatkert közlése szerint több mint 29 millióan látogatták meg őket az évek alatt.

A pandák átlagosan kevesebb mint húsz évet élnek meg a vadonban, és valamivel több mint húsz évet állatkertekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik