Pályán kívül

Eltörték az arab sakkozó bordáit a rendőrök?

kórház (kórház)
kórház (kórház)

Igazságügyi orvost és műszaki szakértőket vontak be az állítása szerint magyar rendőrök által megvert arab sakkvezető ügyében folyó eljárásban.

Az egyesült emírségekbeli férfi azt állítja, szombatra virradóra rendőrök bántalmaztak a Tisza-parti városban. Az ügyében bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a szegedi nyomozóügyészség ismeretlen elkövető ellen.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, az orvosszakértő feladata lesz eldönteni, hogyan keletkezhettek Szaúd Mohamed al-Marzúki sérülései, a műszaki szakértő pedig összeveti a sérüléseket és a helyszínen rögzített más nyomokat.

A szegedi nyomozóügyészség folytatja a sértett kedden, a kórházban elkezdett meghallgatását, illetve elemezi az esetet rögzítő térfigyelőkamerák felvételeit, ezután dönt arról, hogy a három intézkedő rendőrt tanúként vagy terheltként hallgatják meg az eljárásban.

A sakkvezető keddi kihallgatását megelőzően közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak. Marzúki annyit azonban elmondott, “nem haragszik a magyar népre”.

Az arab ország The National című lapjának keddi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazása során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, aki Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A közel-keleti férfit  szombatra virradóra a cikk szerint az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfit fellökték autóval, ütötték-rúgták, a fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie -– áll a The National beszámolójában.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs szóvivő szerint a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK ezért akkor sem kommentálhatja, ha egyébként azt szívesen tenné, mivel azok számos állítását cáfolni tudná.

A jelenlegi jogszabályok alapján a főkapitányság ugyanakkor cáfolhatja azt a The National cikkében megjelent állítást, mely szerint “a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik