Foci

Egri Viktor: Legyen focikapitány az Igazmondó Juhász

Szerintem legyen az Igazmondó Juhász. Most úgyis mindenki találgat. A szakmai előéletéről csak annyit tudni, hogy megette az aranyszőrű bárányt, a szőrét pedig odaadta a burkus király lányáért, de ez Bernd Storck magyar válogatott előtti szakmai előmenetelétől (Kazahsztán és utánpótlás együttesek) nem tér el releváns mértékben.

A jelenlegi magyar labdarúgó garnitúrának pedig mindegy is. Elég megnézni, hogy más nemzeti csapatok játékosai hol és mennyit futballoznak, és ahhoz képest a mieink hol tartanak.  De a juhász legalább csak más értelemben terel, és nem mondja hátrafelé haladtában, hogy „előreléptünk”, meg ehhez hasonló blődségeket. Ez máris a javára írandó.

Napozunk. Én és a vakbelem. Nem, nem! Ez egy aprócska gyík! Csak hirtelen oldalra pillantva gondoltam, hogy a vakbelem. Egy héttel a kiműtése és a Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtező után. Közben jutott a juhász is eszembe.

A szobafestők is gyanúsak

Dárdai ugye, még ha jönne is, kilőve. Még a végén féltérden hallgatná a himnuszt (egy jó 5-2-es vereség után). Hol élünk?

Merre halad ő és a berlini csapata, amikor minden tisztességes magyar ember egész biztosan retteg már minden más színűtől.

Nekem már a szobafestők is gyanúsak, ha összekenték magukat. Ők meg kiállnak a jogaik mellett.

Egy hete felültem ugyan, de izzadni és szédülni kezdtem. Persze volt már velem ilyen akkor is, amikor játszani láttam a magyar válogatottat. De most kénytelen voltam visszadőlni, így a meccsről csak halvány hangfoszlányok jutottak el hozzám a linóleum folyosó végén zizegő tévéből. Taktikai részletek elemzésébe nem bocsátkoznék: a magyar kórházak folyosóinak végén általában ugyan dolby sztereó házimozirendszerek állnak, de itt nem így volt. Egy kicsit a nyílászáró (nyilván gúnynév) is zajjal eresztette a huzatos levegőt, miután bezárni csak sufnikban és kerti budikban használt riglivel lehetett. Hát, nem egy stadion.

Annyi azért hozzám is eljutott, hogy a „szurkolók”, akik az Andorra elleni vereség után, a valaha Magyarországon látott legnagyobb élőképpel, majd az ellenfélből sózott húst és csontport gyártani igyekvő, de egyáltalán nem focizó együttest himnusszal ünnepelték, ahogy a svájci 2-5-öt is, most az első félidőben 0-0-nál már a kapitány távozását követelték. És győzelem után sem volt sehol a mámor.

Kíváncsi lennék, hogy a vezérszavalók kitől tanulják a verset, amit velük kántál a tömeg. Nagyon úgy tetszik, hogy szavuk a kimondott verdikt.

Valahol röhög a vakbelem. (Aki látja, üzenjen.) Mármint, ha arra gondol, hogy a tábor, amely az andorrai vakondrepülés után bocsánatkérésképpen ingyen nézett meccset, kiénekelt egy öt és fél milliós büntetést a Ronaldót homoszexuálissá nyilvánító rigmusával. Most pedig, ha a magyar szinonimák is számítanak, lehet, hogy egy még méretesebbet, ráadásul a cechet álló MLSZ-t szájára véve. Buzikám, fizetsz!

Az MLSZ nem konzekvens

Ami az MLSZ-t illeti, nem gondolnám, hogy volna nemi identitása. De egyebet igen. Nem konzekvens. A kapitány rossz vb-selejtező sorozat során elkövetett tévedései kétségbe vonják-e a néhány éve átszervezett utánpótlásképzés minőségét? Eleve érthetetlen volt a két funkció egy kézbe adása. Öcsém, te ülöd meg a teve mindkét púpját! Ha az egyikről lecsúszol repülsz a másikról is!

Ide nem jön nemzetközileg jegyzett edző szövetségi kapitánynak, vagy ha igen, akkor sokkalta több pénzért, mint a piaci ára lenne.

  • Ki engedi, hogy beleszóljanak a munkájába?
  • Ki az, aki időről-időre Felcsútra menne beszélgetni az ország vezetőjével?
  • Ki az, aki végig nézve az előző évek kaotikus következetlenségét belevág?
  • Ki az, aki végig olvassa a magyar keret névsorát, és csillogó szemmel azt mondja, én vállalom?!

Pár éve a Nagy Korall-zátonynál hirdették a világ legjobb munkahelyét. Ez most egy állásreklám a világ legrosszabbjára, viszont rengeteg nullával. Utóbbi minden értelemben.

Volt időm ezt átgondolni, miközben a kórház csupaszra kalapált külső falait néztem. Állítólag évekkel ezelőtt elkezdődött a felújítás, de a kivitelező végül az eredetileg kialkudott árnál többől tudta volna csak megvalósítani a felújítást, de nem kapott több pénzt. A napokban egészítette ki a kormány a Videoton stadion költségvetését a kívánt összeggel, és mostanság adják át a Haladás létesítményét, amely majdnem duplájába került végül, mint az eredeti tervekben szerepelt.

Nem kéne az arányokat helyükre billenteni, vagy inkább olyan területtel próbálkozni, amelyen nem ennyire egyértelmű a nemzetközi összehasonlítás?

(Kiemelt kép: youtube.com/ Mesék Mátyás királyról: Az igazmondó juhász)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik