Foci

Suljicnál és a játékvezetőnél csak a Vidi edzője hibázott nagyobbat

A játék képe alapján Marko Nikolic tök indokolatlan taktikával küldte pályára csapatát. Prognosztizálható volt a sok kontra és a Partizan gól(ok).

A gól nélküli első, belgrádi meccs után reménykedve várta a hazai visszavágót a Videoton a Partizan ellen az EL-playoff körében, mégis simán kikaptak 4-0-ra a belgrádiaktól.

A Partizan Beograddal bajnokságot és kupát nyerő Marko Nikolics, aki nyártól a Videotont irányítja, a mérkőzést követően úgy fogalmazott, hiába a jól felépített taktika, a sok helyzet a meccs elején, játékosai 13 éves amatőr focistákra jellemző hibákat követtek el ezt pedig ezen a szinten már csúnyán megbünteti az ellenfél.

Szó mi szó, Andre Marriner angol játékvezető tevékenysége sem segítette a Videotont – a fehérváriakat sújtó hibáit itt gyűjtöttük össze –  a kezdeti sokk utáni talpra állásban, de ettől még nem lehet erre fogni a vereséget, maximum a kiütéses vereséget.

A meccs végeredményét döntően befolyásoló szakmai részlet megismerése érdekében érdemes a kezdő sípszó pillanatáig visszamenni. Vagy még inkább az elé.

Elöljáróban szögezzük le, dicséret illeti a Videotont. A fehérváriak Nikolics irányításával eddig remekül meneteltek az Európa Ligában. Úgy, hogy igazi, rég látott bravúrt hajtottak végre a francia bajnokság hatodik helyezettje, a Bordeaux kiejtésével.

A pénteki mérkőzést is – szurkolói szempontból mindenképp – igen intenzív és színvonalas játékkal kezdte a hazai csapat, de kijelenthető,

a játék képe azt mutatta, a cél érdekében ezúttal az edzői stratégiát, a taktikát kifejezetten rosszul választotta meg Nikolics.

A magyar csapat továbbjutásának sanszát – elvileg – pontosan az adta, hogy a Vidi edzője a Partizan csapatától érkezett, így jól ismerte annak játékát, erősségeit és gyengéit. Ehhez képest tök indokolatlanul úgy nekiugrasztotta játékosait a Partizannak, hogy e felfogás, taktika saját csapatának vesztét okozza.

Lássuk a tényeket

A Vidi a Partizannál is erősebb játékerőt képviselő Bordeaux elleni hazai meccsen 2-1-es hátrányból indult, mégsem esett így neki a franciáknak. Az edző a visszavágón is stabil védekezésből, az utolsó pillanatig türelemre intve játékosait játszatta végig a meccset és kivárta azt a sanszot, amivel megnyerheti a meccset.

Előttük állt a minta

Öt évvel ezelőtt Pauolo Sousa is mintát mutatott, mi a járható út, egy kifejezetten jó légiósokkal megerősített Vidi szintű csapatnak az európai kupameccseken. Sousa hasonló elvet követett, mind Dárdai a válogatottnál – ami nem véletlen, hiszen mindketten védekező középpályást játszottak, stabilizátor szerepkőrben.

Betonvédekezés, türelemjáték, kivárni, mikor az ellenfél hibázik és kontratámadás. Ez a játékmód a Partizan elleni első meccsen megvolt és sikert hozott – ha Pátkai értékesíti ziccerét az utolsó percben még inkább.

A belgrádi odavágón is épp ez a taktika vezetett sikerre

Így a csütörtök esti felcsúti visszavágón a 0-0-as első meccs után végképp nem indokolta semmi, hogy már az első perctől kezdve nekiszegezzük a szerbeket saját kapujukhoz.

A Videoton ezzel tálcán kínálta fel a kontra lehetőségét.

Annál is inkább, hiszen Belgrádban a napnál is világosabban látszott, hogy a Partizan felállt védelem ellen alig tud helyzetet kialakítani. Kontrából viszont annál inkább.

Azonban csütörtök este Nikolics már a kezdő tizenegy kijelölésénél mutatta, itt bizony támadás lesz. A félig sérült, jobb combján vastag kötéssel játszó Ezekiel Henty kezdőbe jelölése magában rejtette a kockázatot – le is kellett cserélni a félidőben –, ahogy az első meccsen súlyosnak tűnő sérülést szenvedő, de azt csoda folytán megúszó Hadzic csatasorba állítása helyett is jobb megoldást kínált az inkább csak védekező középpályás Varga játszatása.

A Varga-Pátkai védekező középpályás kettős jobban egyensúlyban tartotta volna a Videotont, kiváltképp mivel Nikolics szemmel láthatóan a két szélső védőt, Stopirát és Negót is támadó felfogásban küldte pályára. A mindent egy lapra feltéve támadás következtében azonban a Videoton óriási tereket hagyott a kontrázó szerbek előtt.

A mérkőzés során többször – még 0-0-ás állásnál is – kialakult képen látható játékhelyzet azt bizonyítja, hiába a nagy támadó erő, ha éppen senkit sem lehet megjátszani (a labda Hadzicnál), – hiszen éppen öt Videoton áll a támadóvonalban, miközben a labda környezetében nincs támogató játékos, ellenben a fehérvári szemszögből tátongóan üres középpályát két Partizan futballista uralja várva a labdaszerzés utáni kontratámadásra. (Forrás: youtube.com)

A támadó-védőegyensúly fenntartása

Nikolic rövid ittléte alatt kiváló munkát végzett. Offenzív futball, betanult labdakihozatalok, jó játékszervezés, váratlan megoldások, jó szárnyváltások, jó egy, az egy elleni játék. Mindezek csütörtök este is tetten érhetőek voltak a Videoton játékában.

Viszont Nikolics túl jó edző ahhoz, hogy elfelejtse a futball játékszervezésének egyik alapelvét, a „támadó-védőegyensúly fenntartását”.  Mégis figyelmen kívül hagyta, hogy

  • a támadás esetén úgy szervezem a csapat játékát, hogy felkészült legyen a labdavesztésre (értsd: biztosítom a támadást) és hogy a támadás befejezésére elegendő támadó erő álljon rendelkezésre,
  • a védekezés esetén pedig úgy, hogy a labda megszerzésére elegendő védő erő álljon rendelkezésre (értsd: preventív támadó helyezkedés).

Ezért kapott két hazai szabadrúgást követően sebesen végigvitt akcióból gólt a Videoton. Olyan játékhelyzet után, amelyből épphogy nekünk kellett volna gólhelyzetet kialakítani, vagy azonnal visszatámadva labdát szerezni.

Az első gól előtti szabadrúgáshelyzetet (Forrás: Youtube.com)

Mindezekért leszögezhető, alaphelyzetben a Videoton vesztét a rosszul megválasztott játékkoncepció, taktika, és ebből következő csapatösszeállítás okozta. Minden további hiba – Suljic, Fiola, a Videotont sújtó játékvezetői döntések – csak következmény, amely súlyosbította az amúgy is rossz helyzetet.

Esélyünk azonban még így is lett volna. Csak amíg a Partizannál a jó szerb játékosokhoz igazoltak jó külföldi légiósokat, addig a Videoton a sorsolás szeszélye folytán úgy járt, hogy egy kifejezetten erős magyar keretet turbózott fel korábbi Partizan edzővel és futballistákkal. Úgy látszik, miközben a vendégek szekerét a külföldiek tolták – első és második gól -, addig az immár fehérvári szerbeknek kevésbé ment a honfitársak, korábbi csapattársaik ellen.

Európa Liga, 4., utolsó selejtezőkör, visszavágó:

Videoton-Partizan Belgrád 0-4 (0-3)
Felcsút, Pancho Aréna, 3000 néző, v: Marriner (angol)
Videoton: Kovácsik – Nego, Juhász R., Fiola, Stopira – Suljic (Szabó B. 77.), Pátkai, Hadzic, Henty (Géresi 46.) – Scsepovics (Maric 62.), Lazovics
Partizan: Sztojkovics – Vulicsevics, Nemanja G. Miletics, Osztojics, Nemanja R. Miletics – Jankovics (Pantics 77.), Radin, Everton, Soumah (Ilics 64.) – Tawamba (Djurikovic 71.), Djurdjevics
gól: Tawamba (6.), Soumah (23.), Djurdjevics (35. és 87.)
sárga lap: Juhász (44.), Pátkai (55.), Fiola (85.), ill. Osztojics (26.), Everton (81.)
piros lap: Juhász (47.)
Az első mérkőzés 0-0 lett, továbbjutó a Partizan, 4-0-al.

Európa Liga-selejtező, 4. forduló, visszavágók, további eredmények:

A Korcsmár Zsoltot foglalkoztató Midtjylland és a Futács Márkót nélkülöző Hajduk Split is búcsúzott a labdarúgó Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában.

AEK Athén (görög)-FC Bruges (belga) 3-0 (2-0)
Továbbjutott: az AEK Athén 3-0-s összesítéssel.

Midtjylland (dán)-Apollon Limasszol (ciprusi) 1-1 (1-0)
Tj.: az Apollon Limasszol 4-3-as összesítéssel.

Skënderbeu (albán)-Dinamo Zagreb (horvát) 0-0
Tj.: a Skënderbeu 1-1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Athletic Bilbao (spanyol)-Panathinaikosz (görög) 1-0 (1-0)
Tj.: az Athletic Bilbao kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

Braga (portugál)-Hafnarfjördur (izlandi) 3-2 (1-1)
Tj.: a Braga kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel.

Olympique Marseille (francia)-Domzale (szlovén) 3-0 (1-0)
Tj.: az Olympique Marseille 4-1-es összesítéssel.

Rosenborg (norvég)-Ajax Amsterdam (holland) 3-2 (1-0)
Tj.: a Rosenborg kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

KF Shkëndija (macedón)-AC Milan (olasz) 0-1 (0-1)
Tj.: az AC Milan kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel.

Crvena zvezda (szerb)-FK Krasznodar (orosz) 2-1 (1-0)
Tj.: a Crvena zvezda 4-4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal.

Hajduk Split (horvát)-Everton (angol) 1-1 (1-0)
Tj.: az Everton 3-1-es összesítéssel.

Austria Wien (osztrák)-NK Osijek (horvát) 0-1 (0-0)
Tj.: az Austria Wien 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal.

Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Altach (osztrák) 2-2 (1-1)
Tj.: a Makkabi Tel-Aviv 3-2-es összesítéssel.

Olekszandrija (ukrán)-BATE Boriszov (fehérorosz) 1-2 (1-0)
Tj.: a BATE Boriszov 3-2-es összesítéssel.

Östersunds (svéd)-PAOK Szaloniki (görög) 2-0 (0-0)
Tj.: az Östersunds 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Salzburg (osztrák)-Viitorul (román) 4-0 (2-0)
Tj.: a Salzburg kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel.

Sheriff Tiraspol (moldovai)-Legia Warszawa (lengyel) 0-0
Tj.: a Sheriff Tiraspol 1-1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Zenit (orosz)-Utrecht (holland) 2-0 (1-0, 1-0, 2-0) – hossz. után
Tj.: a Zenit 2-1-es összesítéssel.

Fenerbahce (török)-Vardar Szkopje (macedón) 1-2 (0-0)
Tj.: a Vardar Szkopje kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel.

Suduva (litván)-Ludogorec (bolgár) 0-0
Tj.: a Ludogorec 2-0-s összesítéssel.

AEK Larnaca (ciprusi)-Viktoria Plzen (cseh) 0-0
Tj.: a Viktoria Plzen 3-1-es összesítéssel.

Dinamo Kijev (ukrán)-Marítimo (portugál) 3-1 (2-0)
Tj.: a Dinamo Kijev 3-1-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik