Élő Foci

Európa Liga: csoda, a Videoton kiverte a Bordeaux-t!

Az első perctől uralta a Videoton a Bordeaux elleni EL-visszavágót Felcsúton. A fehérváriak nagyon fegyelmezetten, okosan, bátran futballoztak a 2016-2017-es francia bajnokságban a hatodik helyen végző ellenfél ellen. Néhol kicsit fizikális volt a találkozó, sok volt a szabálytalanság, de a második félidőben a nagy iramot már valóban szép megoldások is övezték.

Ehhez viszont kellett az első félidő vége előtt pár másodperccel Stopira gyönyörű fejes gólja, amely után a franciáknak sem volt már kényelmes az állás.

Két piros lap is tarkította a találkozót, de az eredmény már a második 45+7 percben nem változott, a magyar csapat óriási sikert ért el. Már csak egy lépés hiányzik ahhoz, hogy ismét legyen magyar csapat egy európai kupa csoportkörében.

Európa-liga-selejtező, 3. forduló, második mérkőzés:

2017.08.03, 19.00. Felcsút, Pancho Aréna
Videoton-Girondins Bordeaux 1-0 (1-0)
Játékvezető: Dingert C. (GER)
Összeállítások:
Videoton: Kovács – Nego-Fiola-Juhász-Stopira – Suljic (Tamás)-Varga-Pátkai-Szolnoki – Scepovic (Lazovic)-Henty (Szabó)
Girondins Bordeaux: Costic – Gajic-Toulalan-Lewczuk-Sabaly – Plasil (Touré)-Vada (Mendy)-Sankhare – Kamano-Laborde-Malcom
Gól: Stopira (45+4)
Sárga lap: Szolnoki (7), Fiola (23), Varga (60), Pátkai (82), Juhász (83), Lazovic (89); Sabaly (41), Plasil (49)
Piros lap:
Varga (69); Sabaly (46)

Előzmények

Az első mérkőzést nagy csapatában a Bordeaux nyerte 2-1-re hazai pályán – ott, ahol tavaly júniusban a magyar válogatott 2-0-ra verte Ausztriát az Európa-bajnokságon. Mivel a Videoton új stadionja még nincs készen, az előző körhöz hasonlóan Felcsúton, a Pancho Arénában rendezik a visszavágót.

PIROS LAP

Ennyit az emberelőnyről, pokoli utolsó 20 perc jön: Varga József mehet hamarabb zuhanyozni, miután – magas láb után – szájon rúgta ellenfelét, és megkapta második sárgáját. Az elsőről lemaradtunk, de azt pár perccel korábban lerántásért kapta.

68. perc

Tudom, hogy úgy tűnik, mintha csak Hentyt ekézném, de ez nem igaz. Most is ő volt az, aki egy nagyszerű egyéni megmozdulás után egyedül vezethette a labdát a kapusra, mellette két csapattársa is jött, ő erre kapura lő, de gólt nem szerez. Ajtó-ablak, ismét.

65. perc

Fokozatosan növeli az ütemet a Bordeaux, nagyon figyelni kell. A csereként beállt Mendy kerül helyzetbe, de a lefordulás után nem tudja bevágni a labdát 5 méterről – keresztbe lövi, bedobás, Videoton.

60. perc

A Bordeaux elkezdett hajrázni, de a Videoton nagyon jól állja a sarat. Kiegyensúlyozott a meccs, mindkét csapatnak vannak lehetőségei, de szerencsénkre inkább a francia kapu előtt van történés.

55. perc

Láthatóan felgyorsult a meccs, jönnek a franciák is, már nem lehet kényelmeskedni.

50. perc

Ha (Thierry) Henry lett volna ott, gól, de a Vidiben Henty játszik, aki viszont csúnyán mellé lő egy ajtó-ablak helyzetet. A félidő első öt percét ismét a fehérváriak kezdték jól, a 49. percben Plasil is besárgul.

46. perc - PIROS LAP!

Sabaly kapja meg lerántásért a második sárgáját a második félidő első percében, gól- és emberelőnyben a Videoton!

CSERE

A második játékrész előtt változás a hazaiaknál Scepovic nem tudja folytatni a játékot, helyette Danko Lazovic érkezik.

FÉLIDŐ

Nahát, bárcsak a jóslásért is kapnék honort, de hát nem így működik. Csak jó szájízzel megyünk pihenni, Stopira gyönyörű fejes gólját még mutogatni fogják – főleg akkor, ha az továbbjutást ér.

VEZET A VIDEOTON!

A négyperces hosszabbítást a Vidi uralta, a játék folyamatosan a bordeaux-iak tizenhatosánál zajlott. A 49. percben Suljic fantasztikus szögletét Stopira bolintotta be, vezet a Fehérvár, és továbbjutásra áll!

44. perc

A nigériai Henty cselezgetett, kavargatott a franciák térfelén, amire azt mondta a kommentátor, látszik, jóban van a labdával. Henty ezt meghallhatta, mert a cselezgetésből kitörve gondolt egyet, és forgatni próbált a másik oldalra, de bedobásra vágta a lasztit. A kommentátor elnézést kért, Hentyt nem tudjuk.

40. perc

Hosszabbítással együtt öt perc van hátra az első félidőből, most kellene a nagy hajrá, csak hogy jó szájízzel menjünk pihenni. Ja, és végre megvan az első francia sárgás, Sabaly. Ideje volt.

37. perc

Aha, csak altatnak a franciák! Laborde fejelt két méterről keresztbe, és nem a kapuba, köszönjük szépen. Azért megállt az emberben az ütő, közel volt a vég.

35. perc

Hát, az elmúlt 15-20 perc nem a világ legizgalmasabb 15-20 perc volt, kedves olvasók. Türelemjáték az egész. A Vidinek egy gól kell, tudja ezt mindkét csapat. Na, de ha majd jön az a találat, felpörögnek az események.

24. perc

Henty vágja kapura jó 20-ról, pattogós volt, veszélyes volt. Szép volt.

22. perc

Mi van? Mi? Mi? – kérdezi Fiola ékes magyarsággal a sporttársat, amikor a német szabadrúgást ad a franciáknak. Valóban véleménye volt a helyzet.

20. perc

Nem a sanszok, a szép megmozdulások, inkább a fránya hibák és a szabálytalanságok uralják most a meccset. A franciák okosan lassítani próbálják az ütemet, a kontráikra viszont nagyon kell figyelni. A Malcom vezette bordeaux-i támadóegység igen veszélyes.

15. perc

Az erős kezdést felváltotta a kemény mezőnymunka.

10. perc

Megérkezett a meccsbe a francia csapat is, összességében az első 10 perc kiegyenlített volt. Megvolt az első lehetőségük is, Malcom lőtt a magyar kapu mellé.

Olvasói sztorik