Foci

Felcsút “lerabolja” az NB1-et

Érdekes és az általánostól merőben eltérő játékosáramlási folyamat zajlik labdarúgásunkban. A Puskás Akadémia lett a magyar foci kis Kínája.
A sport úgy általában olyan, hogy a tehetségesnek vélt fiatal, aki a többiek közül felfelé lóg ki, mindig magasabb szintre vágyik. Nincs ez másképp a modern futballban sem, így van ez a Kárpát-medencében is. Kisebb klubból nagyobba, nagyobból külföldre kacsintgat a labdarúgó.

Jó példa erre a kispesti Botka Endre. Az egyszeres válogatott védő a Ferencváros kedvéért hagyta ott a Honvédot. Az átkosban magasan jegyzett katonacsapat érzékenyebb lelkű szurkolói persze vitatják, hogy a zöld-fehérek jobbak, erősebbek, nagyobbak lennének náluk. A tabellára nézve momentán igazuk is van.

A jelenkor gazdasági potenciálját összehasonlítva azonban már nem; a Fradi egy ideje nagyjából négyszer, ötször nagyobb költségvetésből gazdálkodik, mint a Honvéd, hosszú távon ennyivel nagyobb az esélye a dobogón végezni, folyamatosan európai porondra jutni.
Minden bizonnyal pont a rendelkezésre álló forrás nagysága az, ami miatt a futballban igencsak szokatlan folyamatok szemtanúi vagyunk. Hasonlóakra, ami miatt a TOP-bajnokságokból szakmailag megmagyarázhatatlan okokból keletre igazolnak egészen ismert, de még nem kiöregedett labdarúgók, lásd a belga válogatott Alex Witselt, aki nemrég a kínai álomgázsi miatt kosarazta ki a Juventust.

Idén januárban az általánostól eltérő, eddig példátlan módon a magyar futballban is furcsa dolgok történnek. Pintér Attila edző, majd utána több, igencsak tehetséges fiatal nem előre, hanem hátra, a másodosztály felé lépett az elsőből. Jelesül Felcsútra.

A Puskás Akadémia költségvetése alig marad el az NB1 nagycsapatai mögött, a teljes magyar futballt nézve valahol a 3-4-5. helyen lehetnek.
Pintér Attila újjáalakuló Felcsútja ennek köszönhetően a magyar futballból szinte bárkit megszerezhet.
Ahhoz a bohózathoz képest, amit alig egy éve a klub a horvát Robert Jarni vezetésével csinált, ami végképp megágyazott a kiesésnek, most sokkal jobb a helyzet.
Ezúttal ismeretlen idegenlégiósok helyett többségében tehetséges, máshol már bizonyított magyar korosztályos válogatott labdarúgókat szerződtetnek. Ha visszajutnak az NB1-be, mindez a klubnak jó döntés, a játékosnak kifizetődő lehet.

A Puskás Akadémia eddigi igazolásai:

Név Szül. idő Szerz. Honnan Átig. díj Becs. ért.
Csilus Ádám 1996.11.18 3 év Ferencváros ? 50000
Hegedűs János 1996.10.04 3,5 év Haladás FC 400000 200000
Prosser Dániel 1994.06.15 3,5 év Honvéd FC ? 300000
Gyömbér Gábor 1988.02.27 2,5 év Ferencváros ingyen 200000

Várhatóan még érkezni fognak:

Molnár Gábor 1994.05.06  – Mezőkövesd FC  – 125 000
Hidi Patrik 1991.11.27  – Honvéd FRC  – 400 000
Marek Strestik 1987.02.01  – Mezőkövesd FC  – 300 000

Megjegyzés:

  • Az árak euróban értendőek
  • Csilus Ádám a Ferencváros játékosa, de az NB2-es Soroksárban játszott ősszel, így ő valójában nem váltott osztályt, ellenben Felcsútra nem kölcsönbe, hanem eladta a Fradi.

Ettől még csak a két idősebb futballista döntését neveznénk racionálisnak. Gyömbér Gábor kevés játéklehetőséget kapott a Fradiban. A szlovák Marek Strestik már a Győri ETO-ban is Pintér embere volt, elfogadható, ha követi őt Mezőkövesdről is.

De a többieket stabil, megbecsült játékosai voltak NB1-es klubjaiknak. Ki érti ezt, vajon miért léptek vissza?


Ön mit gondol a tehetséges fiatalok lefele áramlásáról?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik