Foci

Lábtörés helyett inkább fej fölött tapsoljunk

A Honvéd szurkolói körében még azelőtt kiverte a biztosítékot Botka Endre Ferencvárosba igazolása, hogy a transzfer hivatalossá vált volna. Volt aki, elégette a védő mezét.

Az egyszeres válogatottra a kispesti ultrák azért ilyen mérgesek, mert ugyan a Goldballban nevelkedett, de ifjúsági kora óta Kispesten pallérozódott, ergo szépen ívelő karrierjének azóta sok-sok percét a Honvédnak köszönheti. A szurkolók egy része a Kispesten töltött bő fél tucatnyi évéért kötné röghöz, vagy engedné csak külföldre. A hazai riválishoz, kiváltképp a Fradihoz semmiképp. Érdekes, Prosser Dániel NB2-be, Felcsútra igazolása nem okozott ekkora vihart…

Botka kapcsán akadt, aki a közösségi oldalon úgy fogalmazott: “ENNYI! Botkát kéne meggyújtani!Vagy kirúgni szögletre, és még ütni a mentőben is!” Más egyenesen a kettétörné a pályafutását: “Első, Fradi elleni kupameccsen el kell törni a lábát valamelyik volt társának, akit elárult, és akkor el is van rendezve!”

Nem értem ezt a fanatizmust, ezt az agresszív gondolkodásmódot.

A Honvéd deklaráltan nevelő egyesület. Az utóbbi két évben beérett egy olyan korosztálya, amelyben a legtehetségesebb játékosokról kiderült, felnőtt szinten is megállják a helyüket.

A nevelőegyesületnek nem is lehet más célja, minthogy a kvalitás további kibontakoztatását elősegítse. Ha a játékosa megérett rá, egy lépcsőfokkal feljebb léptesse. Mindezt a sportszakmai megfontolás mellett anyagi  indokból is teszi.

Most vagy soha. Fogadj élőben a Tippmixpron télen is!

A fanatikusok véleményével szemben állítom;

különösen örömteli, hogy valami, amit máshol, a futballt magasabb szintre helyező és művelő kultúrákban belső piacnak hívnak, immár Magyarországon is tetten érhető.

Az NB1-es klubok ugyanis a rendszerváltás után évtizedekig nem vásároltak egymástól játékost, maximum lejárt szerződésű labdarúgókat kaparintottak meg ingyen.

Holott klubfutballunk akkor kapaszkodhat fel az európai középmezőny aljához, ha az OTP Bank Ligában is kialakul az, ami más országokban természetes: van, lesz 3-4 stabil háttérrel rendelkező gazdagabb klub, akik képesek a máshol felnövő honi talentumokat kivásárolni a szerződésükből, egy szinttel feljebb léptetni, akár nemzetközi tapasztalathoz juttatni.

Egy Mainz-tehetségnek megtiszteltetés Dortmundba, vagy a Bayernbe igazolni, ahogy egy ifjú Breda játékosnak az Ajaxba, vagy a PSV-be. Arrafelé a szurkolók csettinteni és gratulálni szoktak ehhez.

Botka átigazolása ezért sikersztori. Nem hatalmas, de szükséges lépés ahhoz, hogy később, ha Botka ezt a szintet is megugorja, stabil kezdővé válik, akár azzá váljon.

Ezért balgaság mezt égetni, lábtöréssel fenyegetőzni. A Honvéd nevelte, a Honvéd keresett rajta, és a Honvéd minden bizonnyal belülről oldja meg majd a pótlását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik