Foci

Épp atomjaira hullik a világ legjobb focicsapata

A világranglistát jelenleg vezető argentin válogatott majdnem fele akarja otthagyni a nemzeti együttest.

Az argentin labdarúgó-válogatott hétfőn hajnalban, East Rutherfordban büntetőkkel kikapott Chilétől a centenáriumi Copa América döntőjében. Ezzel folytatódott a világranglista-vezető rossznak semmiképp sem mondható, ellenben elég peches sorozata: 2014-ben a vb-döntőt, tavaly és idén pedig a Copa-finálét veszítették el. A németek ellen a hosszabbításban, a chileiek ellen mindkétszer büntetőkkel maradtak alul.

Kevés demoralizálóbb dolgot lehet ennél elképzelni.

A büntetők:

Nagy is a csalódottság a csapat háza táján. Lionel Messi rögtön a meccs után lemondta a válogatottságot. Azt mondta, szörnyen érzi most magát, nem neki való a válogatottság és az is megviselte, hogy büntetőt rontott – rögtön az első argentin próbálkozást kihagyta.

Bajnok akartam lenni Argentínával, de nem sikerült. Úgy érzem mindenkinek az a legjobb, ha befejezem a válogatottnál.

Elég sokkoló szavak a világ egyik legjobb játékosától, az argentin válogatott csapatkapitányától. Messi 29 éves, a legjobb korban van és ezen a Copán is jól játszott. Nem csak ő, a csapat is, csak a pont hiányzott az i-re. Közel is jártak hozzá, többször is megnyerhették volna a meccset, elég csak Gonzalo Higuaín ziccerére gondolni a 22. percben, persze az még a meccs korai szakasza volt. Mindenesetre elgondolkodtató az amúgy kiváló képességű csatárával kapcsolatban, hogy mindhárom döntőn megremegett a lába, pár éve pedig a Napoli színeiben is kihagyott egy sorsdöntő tizenegyest, amin elúszott a BL-szereplés.


Ha nem lenne elég az, hogy Messi lemondja a válogatottságot, további meghatározó játékosoknak ment el a kedvük az egésztől. Ezt Sergio Agüero mondta szintén a meccs után, ő és még sokan mások azon gondolkodnak, hogy nem lépnek többé pályára címeres mezben.

Javier Mascherano, Lucas Biglia, Ever Banega, Ezequiel Lavezzi és Angel Di Maria, akikről szó van lapértesülések szerint.

Közülük a sérült Lavezzi és Agüero nem volt kezdő hétfőn hajnalban, de utóbbi csereként beállt. De ők alkották a 2014-es vb-döntős és a tavalyi Copa-finalista csapat gerincét is.

Konkrétan a világelső, és az elmúlt három évben a végső sikertől csak egy hajszálra lévő csapat fele akar otthagyni csapot-papot. Ez a 2018-as világbajnokság selejtezőjének közepén (Dél-Amerikában hat forduló már lement, az argentinok harmadikok) előtt elég rossz hír Argentína számára. Közülük egy ember kiesését is megérezné a világ bármelyik válogatottja. Nemhogy egy ekkora lemondáshullámot.

A kapus Sergio Romero is abban bízik, hogy Messiéknek csak a pillanat hevében jutott eszükbe mindez. A szurkolók már indítottak is egy kampányt, hogy maradjon a csapatkapitány.

Nem tudom elképzelni a válogatottat Messi nélkül. Bízom benne, hogy átgondolja a dolgokat.

Ők akarják otthagyni a csapatot

Lionel Messi: 113 válogatottság/55 gól (29 éves) – papíron már le is mondta a válogatottságot

Sergio Agüero: 77/33 (28)

Angel Di María: 76/17 (28)

Javier Mascherano: 129/3 (33)

Lucas Biglia: 44/1 (30)

Ever Banega: 47/5 (27)

Ezqeuiel Lavezzi: 51/9 (31)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik