Foci

Távozik a futball Kádár Jánosa, mégsem fog változni semmi

Decemberben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség  etikai bizottsága nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta a szervezet korábbi elnökét, Joseph Blattert, valamint az európai szövetség első emberét, Michel Platinit. Szerdán ezt a büntetést hat évre mérsékelték ugyan mindkettejük esetében, de Blatter még ebbe a döntésbe sem nyugszik bele.

Pedig korábban Platini szemezett a FIFA elnöki székével. Sőt, több volt az, mint szemezgetés, szinte biztosan ő nyert volna. Aztán visszalépett. Nem volt más választása.

Nem kaptam meg az esélyt, hogy beszálljak a játékba. Úgyhogy bye-bye FIFA, bye-bye FIFA-elnökség, mondta akkor.

Fellógatnák az első fára

Blattert nem véletlenül neveztük a a futball Kádár Jánosának, közel két évtizedig látta el az elnöki teendőket, miközben az afrikai és ázsiai szervezetek (tehát a világfutball elmaradottabb, szegényebb részei) a tenyeréből ettek.

Világbajnokságokat vitt nekik, ők pedig cserébe szavazataikkal garantálták, hogy hivatalban maradhat.

Az orosz, de még inkább a katari vébébe és a kenőpénzekbe belebukott, Platinivel együtt. Az UEFA vezére kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini.

A gyanú szerint valójában Blatter azért fizetett, hogy ne induljon az európai szövetség első embere ellene a FIFA-elnökválasztáson.

Blatter és Platini. MTI/EPA/Ennio Leanza/Sebastien Nogier
Blatter és Platini. MTI/EPA/Ennio Leanza/Sebastien Nogier

Blatter később egy interjúban azt mondta, a svájci parlament Amerika kezére akarja játszani a FIFA-t. Útban volt, ezért tiltották el. Az Etikai Bizottságról pedig úgy fogalmazott, fellógatnák az első fára.

A The Timesnak pedig nemrég kijelentette, hogy

Olyan nincs, hogy valaki megvegyen egy vb-t, arról a főbb politikai erők döntenek.

Közülük kerül ki az új Blatter

Miután Platini és Blatter kéz a kézben buktak, öten maradtak versenyben az elnöki posztra.

Gianni Infantino

Csányi Sándor MLSZ-elnök őt támogatja. Kell még ehhez bármit is hozzátenni? Viccet félretéve, az UEFA dallamos nevű főtitkára angolul, spanyolul, franciául, olaszul és németül is folyékonyan beszél, kommunikációs problémái biztosan nem lennének. Közmegelégedésre végzi évek óta a munkáját, ügyesen kevergeti a lapokat: ha kell, akkor inkább politikus, ha kell, akkor közgazdász.

Nagyon úgy fest, hogy az afrikai kontinenst is sikerült megnyernie magának, márpedig ez el is döntheti a pénteki versenyt.

„Kis Platiniként” is tekinthetünk rá, ha a főnököt nem tiltják el, vélhetően visszalépett volna az elnökválasztástól az ő javára. Szimpatikus figura, a közvélemény számára az ő neve a legismerősebb és egyelőre a botrányok is elkerülték. Negatívum azonban, hogy ő is a mostani vezetésből érkezne, a piszkos múlt embere, és egyelőre nem látszik rajta az a hatalmas tekintély, amivel egy megújulási folyamatot le lehetne vezényelni.

Azaz: maradna minden a régiben.

MTI/EPA/Andy Rain
MTI/EPA/Andy Rain

Salman Bin Ibrahim al-Kalifa

A bahreini sejk számít talán a legrutinosabbnak a pályázók közül, ő ugyanis jelenleg is irányít egy nemzetközi szervezetet, az Ázsiai Labdarúgó Szövetséget. 2013-ban választották meg, rögtön sikerült lecsitítania a belharcokat és egységet teremteni, azaz megvan a respektje.

Bár többen őt tartják a legnagyobb esélyesnek, egyáltalán nem makulátlan az előélete, sőt. Korábban azzal vádolták meg, hogy segített beazonosítani azokat a bahreini sportolókat, akik 2011-ben részt vettek a demokráciapárti tüntetésekben, utóbbiak közül később sokan őrizetbe kerültek. Voltak olyanok is, akiket megkínoztak.

Ezen túl azt is rebesgetik róla, hogy irányításával sikerült elnyomni egy független vizsgálatot, ami bebizonyította volna, hogy az ázsiai szövetségben is fellelhető a korrupció. Mindig is Blatter nagy támogatója volt, az ő megválasztásával sem változna sok minden.

Ali bin al-Husszein

A jordán herceg akár tökéletes választásnak is tűnhetne, mivel élharcosa a korrupció ellen folytatott küzdelemnek, egyike azon keveseknek, akik nyíltan bírálták Blattert és szembe mertek szállni a svájcival. Tele van olyan ötletekkel, amik a nemzetközi szervezet megújulásához vezethetnének, még a pénteki szavazás miatt is elment a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS): felvázolta, szerinte milyen intézkedésekkel lehetne a legtisztább a voksolás. Például azt szerette volna elérni, hogy a voksoláson átlátszó legyen a szavazófülke, illetve független szavazatszámlálók működjenek közre.

Ugyanakkor májusban, egyetlen kihívóként is tükörsimán kikapott Blattertől, azt követően is, hogy több FIFA-fejest őrizetbe vettek korrupció gyanúja miatt. Ez is azt bizonyítja, hogy bár nemes szándékai vannak, súlytalan a nemzetközi mezőnyben.

Tokyo Sexwale

A dél-afrikai üzletembert, politikust, korábbi politikai foglyot elismerik és nagyra becsülik a FIFA környékén, tagja is a szervezetnek. Nagyjából ennyi pozitívumot lehet róla felsorolni, mert bár szépen felépítette saját kis birodalmát, a magán- és az üzleti élete is tele van kétes történetekkel.

Benne volt ráadásul a 2010-es dél-afrikai világbajnokság szervezőbizottságában, márpedig az sem maradt ki abból a korrupciós botrányból, amiben most épp nyakig benne van a FIFA. Nem túl jó ajánlólevél.

Jérome Champagne

A francia korábban a FIFA főtitkár-helyettese volt, már egy ideje kacérkodott a gondolattal, hogy elinduljon az elnökválasztáson, most megtette. Reformer alkat, tudja is, hogyan működnek a dolgok a szövetségen belül, azaz elviekben jó választásnak tűnne, ám ebben a felhozatalban ő a legkisebb hal és sosem tudott magáról lemosni egy nagyon kétes jelzőt: hogy ő Blatter bábja. Ezek után teljesen esélytelennek tűnik a végső győzelemre.

Reformok? Ezek?

Bárki is legyen a következő elnök, nem lesz egyszerű dolga, hiszen ott lesz mögötte, de még inkább rajta Blatter előző tizennyolc éve.

A korrupció és a megvesztegethetőség a futball és a blatteri sportdiplomácia velejárói lettek az évek során.

MTI/EPA/Walter Bieri
MTI/EPA/Walter Bieri

A FIFA kidolgozott ugyan egy megtisztulást célzó reformcsomagot, de ez egyelőre kevésnek tűnik. Olyanok vannak benne, hogy az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnének posztjukon, míg a jelenleg egyformán a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztanák.

Vagy hogy a végrehajtó bizottságot az úgynevezett FIFA tanács váltaná fel, a testületben mind a hat kontinentális szövetséget képviselné legalább egy nő is. A FIFA tanács felelős lenne a szervezet teljes stratégiai vezetéséért, míg az úgynevezett általános titkárság felügyelné a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

A pénteki elnökválasztás előtt több lap is arról ír, hogy a hatóságok újabb razziára készülnek, több FIFA-tisztségviselő letartóztatásokra számíthat.

Blatter eközben az élet császárának érezheti magát, eltiltása ellenére zsíros fizetést kap a FIFA-tól, Putyin neki adná a Nobel-békedíjat és ha tényleg van benne egy kevés Kádár Jánosból, akkor egyesek hamarosan nosztalgiával gondolnak rá, mondván, régen minden jobb volt.

Kiemelt kép: Sepp Blatter, MTI/EPA/Walter Bieri

Ajánlott videó

Olvasói sztorik