Foci

“Megmutatjuk, hogy büszkék vagyunk franciaságunkra!”

Didier Deschamps, a francia nemzeti válogatott szövetségi kapitánya megtörte a csendet és nyilatkozott A Le Figaronak a terror estéjéről.

Kedd este Londonban, Anglia ellen lép pályára a francia labdarúgó-válogatott. Négy nappal azt követően, hogy miközben 2-0-ra legyőzték Németországot, Párizsban a terror volt az úr. Négy nappal azután, hogy miközben a válogatott erőssége, Lassana Diarra – aki 80 percet töltött a pályán – unokatestvére, Asta Diakité is a robbantások, a lövöldözés áldozatául esett.

A Le Figaro a kedd este, a kék, fehér, pirosra “festett” Wembley Stadionban fellépő gallok szövetségi kapitányával közölt interjút. A már Londonban tartózkodó Didier Deschamps először szólalt meg a tragikus eseménysorozat óta, először beszélt arról, mit éltek át a német játékosokkal karöltve péntek este a Stade de France stadionban.

Azért vagyunk itt ma és leszünk a pályán kedden, hogy mindennél nagyobb büszkeséggel képviseljük hazánkat és a kék-fehér-piros színeket. Úgy játszottunk a németek ellen, hogy nem tudtuk, mi történt. A meccs után tájékoztattak minket, ekkor tudtuk meg, mekkora katasztrófa történt. A német játékosok biztonsága a francia állam felelőssége lett, mi pedig ott maradtunk velük, ameddig nem találtak számukra megnyugtató megoldást. Nehéz szavakat találni az ilyen barbárságra. A keddi mérkőzés ezért túlmutat a sporton. A játékosok, a stáb épp azért vállalta a londoni mérkőzést, hogy képviseljük hazánkat, és megmutassuk, hogy büszkék vagyunk franciaságunkra, történelmünkre. A holnapi játék érzelmekkel teli lesz, és köszönöm az angol szurkolók szolidaritását.

– fogalmazott Deschamps. A szövetségi kapitány hozzátette, a  sport társadalmi, gazdasági szimbólum. Ezért játékosként is úgy gondolta, hogy megtiszteltetés, büszkeség a francia csapat mezét viselni.

Ma ez a felelősség talán még fontosabb. A sport a sokszínűséget képviseli, ahogy Lassana Diarra üzenetében is fogalmazott, a sportnak nincs színe, nincs vallása. Ez örök igazság, és annak is kell maradnia.

A szövetségi kapitány elárult még egy, eddig nem ismert információt is, miszerint a válogatott csatár, Antoine Griezmann húga is ott volt a Bataclanban, de szerencsére sikerült sértetlenül kijutnia a pokolból. Hozzátette, bár Antoine szerencsés volt, ellenben Lassanát szörnyű tragédia érte. Ennek ellenére azt akarta, hogy a csapattal maradjon, mert ezekben a pillanatokban a legfontosabb értékeknek tartja az egységet és a szolidaritást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik