michel platini, sepp blatter (Array)
Foci

“Lefejezték a FIFA-t”: felfüggesztették Blattert és Platinit is

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2015. 10. 08. 12:53

A FIFA Etikai Bizottsága ideiglenesen és 90 napra mentette fel a "munkavégzés alól" az elnököt és az alelnököt, továbbá Jerome Valcke főtitkárt és hat évre Csung Mong Jun korábbi FIFA-alelnököt.
Korábban a témában:

Mi lesz itt? Lényegében “lefejezték” a nemzetközi a labdarúgás teljes vezérkarát. A FIFA-t is és az UEFA-t is. A Sky News adta hírül, hogy a három sportvezetőt minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta a FIFA Etikai Bizottsága, amely Blatter ügyvédei szerint hibát követett el a vizsgálatok során.

Márpedig mivel a tiltás nemzeti és nemzetközi szintre szól, így Joseph Blatter és Michel Platini, sem a FIFA-, sem az UEFA-elnöki feladatait nem láthatja el. A tiltás azonnal jogerőre emelkedett. Blatter 17 év után kénytelen lemondani az irányításról.

A FIFA-korrupciós ügyben az elnök szerepe már a május végén kirobbant botrány óta terítéken van. Michel Platinit nemrég hozták összefüggésbe milliós kifizetésekkel, míg Jerome Valcke főtitkárról szeptemberben derült ki, a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések körül visszaélések voltak és ebben neki is szerepe lehetett.

A dél-koreai Csung Mong Jun korábbi FIFA-alelnök sem maradt ki a sorból. Őt hat évre tiltották el, és 100 ezer svájci frankra büntette a FIFA Etikai Bizottsága.

A testület a svájci ügyészség nyomozása alapján, a korrupciós vádak vizsgálata után hozta meg szigorú döntését.  A vádakat természetesen az összes felfüggesztett sportvezető tagadja.

FIFA president Sepp Blatter (R) shakes hands with FIFA Executive member Issa Hayatou after being re-elected during the FIFA Congress in Zurich on May 29, 2015.   Sepp Blatter won the FIFA presidency for a fifth time after his challenger Prince Ali bin al Hussein withdrew just before a scheduled second round.
 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Issa Hayatou is a “belső kör tagja”, a kép május 29-én, a botrány kirobbanásakor, Blatter újraválasztása után  készült (Fotó: europress)

A BBC információi szerint a felfüggesztések után átmenetileg az afrikai szövetséget is vezető kameruni Issa Hayatou veszi át a FIFA irányítását, aki korábban, még a 90-es években egyszer már korrupciós gyanúba került. Később, 2011-ben az angol Sunday Times oknyomozó riportja azt állította, hogy a kameruni 1,5 milliót fogadott el a katari vb-pályázat támogatásáért cserébe.

Hogy ezért, vagy sem, de a FIFA maradék vezetője keresi a megoldást a működés folyamatos biztosítása érdekében. Felvetődött egy független bizottság felállítása, de az alapszabály ezt nem teszi lehetővé.

A francia Platini még a hír közzététele előtt nyilatkozatot adott ki.

“Az elmúlt néhány hétben, már hangsúlyoztam, én kész vagyok teljes mértékben együttműködni a hatóságokkal. Az etikai bizottság kísérletet tesz arra, hogy megsértse a hírnevemet, holott én mindig az őszinteség, bátorság és az erkölcs nevében cselekedtem. A történtek ellenére nem hátrálok meg, kandidálok a FIFA elnöki posztjára” – fogalmazott Platini.

Május végén összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

A svájci ügyészség is büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.