Foci
A file picture taken on March 24, 2015 shows UEFA President Michel Platini delivering a speech at the Ordinary UEFA Congress in Vienna, Austria. Embattled FIFA chief Joseph Blatter is suspected of "disloyal payment" to UEFA head Michel Platini, who had hoped to succeed him, the office of Switzerland's attorney general said on September 25, 2015. AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Platini elmagyarázta, miért kapott milliókat Blattertől

24.hu
24.hu

2015. 09. 30. 10:56

Feddhetetlenségéhez állítása szerint nem férhet kétség, így Michel Platini továbbra is eltökélt abban, hogy versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért.
Korábban a témában:

Az európai szövetség (UEFA) elnöke azért hangoztatta ezt a francia hírügynökségnek nyilatkozva, mert a hatóságok tanúként kihallgatták őt azzal összefüggésben, hogy kétmillió svájci frankot kapott Josep Blatter FIFA-elnöktől 2011 februárjában, egy keddi német sajtóértesülés pedig már arról szólt, hogy vele kapcsolatban is nyomoz a svájci államügyészség.

A Die Welt kedden saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a francia sportdiplomata jóval több pénzt kapott a kétmillió franknál. A lap hozzátette, ha a gyanú beigazolódik, az UEFA első embere aligha pályázik a FIFA februárban megüresedő elnöki tisztségére.

Platini utóbb hangoztatta, hogy korábban, 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt.

“A FIFA alkalmazásában álltam, Josep Blatter tanácsadója voltam minden olyan kérdésben, ami magához a labdarúgáshoz kötődik” – fogalmazott Platini, példaként említve a nemzetközi versenynaptár átalakítását.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

 

“Teljes munkaidős tevékenység volt” – tette hozzá, majd arra is kitért, hogy már az alkalmazása kezdetekor tisztában volt vele, hogy a neki járó teljes összeget a FIFA akkor nem tudja kifizetni, mivel ezt Blatter közölte is vele.

Soha nem kételkedtem abban, hogy a nekem járó pénzt alkalom adtán kifizetik, ezért nem is sürgettem, hogy megkapjam, egy kicsit félre is tettem ezt, végül 2011-ben kértem a FIFA-tól a járandóságomat.

Blattert pénteken korrupció gyanújával hallgatta a svájci rendőrség hűtlen kezelés miatt, továbbá házkutatást tartottak az irodájában és számos iratot lefoglaltak. Aznap hallgatták ki Platinit is a kifizetett kétmillió frank kapcsán, ennek következtében pedig az angol fogadóirodáknál már nem ő a legnagyobb esélyese a FIFA elnökválasztásának.

Platini egyébként hétfőn bejelentette, hogy mindenben a FIFA etikai bizottságának a rendelkezésére áll, mivel semmi törvénybe ütközőt nem tett.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.