Foci

Breaking: hat FIFA-vezetőt letartóztattak

A svájci rendőrség a futball nemzetközi vezető szervezetének több bizottsági vezetőjét is őrizetbe vette. A vád: korrupció.

Csütörtökön Zürichben a megnyitóval kezdődne , majd pénteken az elnökválasztással folytatódna a tervek szerint a FIFA kongresszusa, ehhez képest a bbc.com fertály órája arról számolt be, hogy svájci rendőrség szerda hajnalban több bizottsági vezetőt is korrupciós vádakkal vette őrizetbe.

 

A beszámoló szerint a több mint egy tucat civil ruhás rendőr, a Zürichi-tó partján álló, ötcsillagos Baur au Lac Hotelben felvette a kérdéses kulcsokat a recepción, majd  elindultak az emeletre, a hivatalnokok szobái felé. A műveletet sikerült békésen végrehajtani, a hat gyanúsított nem tanúsított ellenállást. A vád ellenük az elmúlt 20 évben folytatólagosan elkövetett pénzmosás, zsarolás és csalás.

Sepp Blatter elnök pénteken éppen arra készül, hogy sorozatban ötödik alkalommal válasszák meg. Információk szerint ő nincs a letartóztatottak között, de az egyikük a Costa Rica-i Eduardo Li volt, akit az épület egyik oldalsó kijáratán vezettek el. A New York Times úgy tudja, hogy a kérdéses személyeket a svájci rendőrség kiadja az Egyesült Államoknak.

 

Az amerikai lap információi szerint az ügyészek több mint 10 tisztviselőt vádolnak, de nem mindegyikük tartózkodik Zürichben. A lap úgy értesült, köztük van Jeffrey Webb a végrehajtó bizottság Kajmán-szigeteki alelnöke, és az uruguayi Eugenio Figueredo, aki szintén a végrehajtó bizottság alelnöke és a közelmúltig a Dél-Amerika labdarúgó szövetség elnöke volt. A Trinidad és Tobago-i Jack Warner is gyanúsított. A végrehajtó bizottság korábbi tagját számos etikai vétségért vádolják.

Két évig vizsgálódott Michael Garcia, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottságának elnöke a következő két – katari és orosz – futball világbajnokság helyszínének kijelölésével kapcsolatos korrupciós vádak ügyében. Garcia 430 oldalas anyagot készített, majd a bizottság vezetője, Hans-Joachim Eckert tavaly novemberben 42 oldalas összefoglalójában azt állította, szó sincs korrupcióról. Beszédes, hogy Garcia ezek után jelezte, anyagából rossz következtetéseket vontak le, ezért lemondott.

Ehhez képest a The Sunday Times feltáró riportsorozatában a nyáron azt közölte, hogy számos olyan dokumentumhoz – köztük elektronikus levelekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz – jutott hozzá, amelyek korrupt ügyleteket bizonyítanak.

Úgy tűnt, a FIFA rendre átvészelte a korrupciós vádakat a múltban. Igaz, egyik sem ért fel az Egyesült Államok bíróságáig.

Az Egyesült államok főügyésze Loretta E. Lynch, a múlt hónapban lépett hivatalba . Korábban az Egyesült Államok Igazságügy Minisztériumában dolgozott Brooklynban, és ő felügyelte a FIFA vizsgálatot. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium, a F.B.I. és a FIFA még nem commentálta az esetet. Ms. Lynch és F.B.I. vezető James Comey szerdán délelőtt tart sajtótájékoztatót New Yorkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik