Foci

Blatter tisztázná magát, hibát követhetett el az Etikai Bizottság

A svájci sportvezető ügyvédei közleményt adtak ki, miután Joseph Blattert felfüggesztették elnöki pozíciójából csütörtökön.

A FIFA elnökének jogi segítői a bejelentést követően azonnal jelezték, Blatter nem követett el kötelességszegést, bűntettet vagy bármi olyat, ami miatt fel kellett volna őt függeszteni.

Blatter úr kifejezetten csalódott volt a határozat hallatán, ugyanis az Etikai Bizottság nem követte az Etikai és a Fegyelmi Kódexet, amik biztosították volna számára a meghallgatást.

A közleményben azt is megjegyezték, Blatter eltiltását az ellene Svájcban zajló vizsgálat alapozta meg, holott vádat még nem emeltek az elnök ellen.

“Az ügyészek kötelesek lesznek ejteni az ügyet, ha a vizsgálat során nem sikerül elegendő kielégítő bizonyítékot találniuk két héten belül. Blatter várja a lehetőséget arra, hogy egyértelműsítse, semmilyen törvényszegést nem követett el a hivatalában.”

Előzmények

  • Május végén 14 FIFA-tisztségviselőt, illetve cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.
  • Jack Warnert Trinidad és Tobagóban még akkor őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Néhány nappal később ígéretet tett rá, hogy mindent, amit a korrupciós botránnyal kapcsolatban tud, elmond a rendőrségnek.
  • A FIFA-botrány később Joseph Blatter elnököt is elérte, mert bár a tisztújításon még újraválasztották, néhány nappal később, június 2-án lemondott.
  • Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A küldöttgyűlés február 26-án lesz.
  • Múlt pénteken a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával kihallgatta Blattert.
  • A svájci legfőbb államügyész jelezte, a FIFA-elnök ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, házkutatást tartották az irodájában és számos iratot lefoglaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik