Foci

Pont erre a hírre volt szüksége a magyar labdarúgásnak

Nemeth-Krisztian(960x640).jpg (Array)
Nemeth-Krisztian(960x640).jpg (Array)

Óriási magyar siker Amerikából: a Major Leage Soccer, azaz az észak-amerikai profi labdarúgó liga hivatalos honlapja szerint május hónap legjobbja Németh Krisztián. Helyzetértékelés.

A magyar válogatottal a péntek esti Litvánia elleni felkészülési és a jövő heti finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő csatárt óriási elismerés érte.  A liga honlapja, az mlssoccer.com rendre megszavaztatja olvasóit, vajon az adott hónapban ki volt a legjobb labdarúgó. 

A május hónapra kiírt szavazást szerda éjfélkor zárták, és ha hiszik, ha nem, Németh Krisztián a szavazatok 34,95 százalékát begyűjtve simán maga mögé utasított olyan sztárokat, mint a korábban a Juventusban szerepelt Sebastian Giovinco (Toronto, 28,75%), vagy az amerikai futballikon, a Fulhamet és a Tottenhemet is megjárt Clint Dempsey (Seattle, 22,03%).

Megjegyezzük, ritkán részesül ekkora méltatásban magyar labdarúgó bármilyen külföldi bajnokságban… (Nekem Huszti és Szalai ugrik, be, de ők “csak” a forduló legjobbjai voltak a Bundesligában anno, úgyhogy, aki tud ilyen, magyar labdarúgót érő elismerésről az elmúlt évtizedekből, akkor ne habozzon, írja meg!)

A Kansas City támadója 11 mérkőzésen, 812 percet töltött a pályán eddig, és hat góljával, két gólpasszával csapatának az egyik húzóemberévé vált. Nem mellesleg a liga kanadai táblázatán (gólok és gólpasszok összessége) az előkelő 2. helyen áll jelenleg. Legutóbb a Dallas elleni 4-0-ás sikerből vette ki a részét – gólt lőtt, gólpasszt adott és kiharcolt egy piros lapot.

A magyar válogatottnak úgy kell egy önbizalommal teli, jó formában lévő csatár, mint sivatagi vándornak a kulacs, tele vízzel. Dárdai Pál szövetségi kapitány a csütörtöki Nemzeti Sportban úgy fogalmazott Németh formáját látva: “Az időeltolódás miatt lehetnek még gondjai, ehhez képest nemhogy jól, kiemelkedően teljesített az edzésen, nagyon tetszett, amit láttam tőle.”

Így hát itt a pillanat, hogy elismeréssel adózzunk a Kansas City magyarjainak, Vermes Péter vezetőedzőnek és Urbányi István utánpótlásedzőnek azért, hogy ezt a pályafutásában mélypontra kerülő, már-már végleg veszni látszó  – hónapokig csapata se volt – tehetséget felkarolták, fél év alatt bizalmat, támaszt, egyúttal hitet adtak neki és kiváló, az amerikai csapatjátékokra egyedi módon jellemző erőnléttel ruházták fel. 

 Németh legutóbb a Dallas ellen villogott
Fotó: europress

Urbányinak különösen sokat köszönhet a támadó. Kevesen tudják, anno, 2005-ben még tizenhat éves korában ő csábította el Győrből az MTK-ba, ahol már a kezdetekkor is különösen jó edző-tanítvány kapcsolatba kerültek. Urbányinak biztosan szerepe volt abban is, hogy a Kansas City szerződtette. Az ő szava lehetett a fedezet, végső garancia.

Németh az őt temetőknek akkor adhat hatásos választ, ha a magyar válogatottban is megmutatja, mennyire kiváló formába hozták az amerikai szakemberek. Hogy kellő keretbe foglaljam e rövidke kis kommentárt: erre péntek este a Litvánia elleni felkészülési és a jövő heti finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőnél kiválóbb alkalom nem is kínálkozik számára.

Etihad Airways Player of the Month, május, eredmény:

  1. Németh Krisztián (SKC) 34.95%
  2. Sebastian Giovinco (TOR) 28.75%
  3. Clint Dempsey (SEA) 22.03%
  4. Kei Kamara (CLB) 9.79%
  5. Chris Wondolowski (SJ) 4.47%

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik