Foci

Rajtol a spanyol bajnokság, de ki szoríthatja meg a két óriást?

A spanyol pontvadászat állandó bajnokesélyese a Real Madrid, Barcelona páros, és nem lesz ez másként a 2011-2012-es idényben sem.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmaradt első forduló után a hétvégi találkozók is veszélyben voltak, a spanyol labdarúgóliga és a játékosok között fennálló érdekellentét miatt. A felek azonban megállapodtak egymással, így minden akadály elhárult a szezonkezdet elől.

Ha ez nem rázta volna föl eléggé a spanyol labdarúgást, akkor azt megtette a Szuperkupa. A felpaprikázott hangulatú találkozók, és még inkább a visszavágót záró tömegjelenet garanciát szolgáltat arra, hogy az új idény alatt nem fognak a nézők unalmukban elaludni a mérkőzések közben.

A Primera Division utóbbi 11 kiírásában mindössze kétszer fordult elő, hogy az aktuális bajnok nem a Real Madrid, Barcelona duóból került ki. Így beharangozónkat kezdjük az előző szezon nyertesével, a gránátvörös-kékekkel.

FC Barcelona

Érkezett:
Cesc Fabregas (Arsenal, 35 millió euró), Alexis Sánchez (Udinese, 26 millió euró), Thiago Alcántara (Barcelona B).

Távozott:
Gabriel Milito (Club Atlético Independiente, ingyen), Jeffrén (Sporting Lisszabon, 3,5 millió euró), Zlatan Ibrahimovic (AC Milan, 24 millió euró), Bojan Krkic (AS Roma, 12 millió euró)

 

A Barca tavaly szinte tökéletes idényt produkált: megnyerték a honi bajnokságot, és a Bajnokok Ligáját, esélyesek voltak a Király-kupa elhódítására is, de ezt meghiúsították a madridiak. A bajnokcsapaton ne változtass elv alapján nem zajlott le tömeges játékosmozgás a katalánoknál, az érkezők oldalán Fabregason és Sánchezen kívül meghatározó nevet nem találunk, igaz a két játékos miatt közel 60 millió euróval lett vékonyabb a Barca pénztárcája, igaz a klub katalán módival oldotta meg a helyzetet. A gránátvörös-kékek jó eséllyel pályáznak idén is a bajnoki címre, azonban az őrült versenyfutásban legfőbb kihívójuk, a rekordbajnok Real Madrid lehet.

Real Madrid

Érkezett:
Hamit Altintop (Bayern München, ingyen), José María Callejón (Espanyol, 5 millió euró), Fábio Coentrão (Benfica, 30 millió euró), Nuri Sahin (Borussia Dortmund, 10 millió euró), Raphaël Varane (Lens, 10 millió euró).

Távozott:
Ezequiel Garay (Benfica, 5 millió euró), Sergio Canales (Valencia, 2 millió euró)

 

A királyi alakulat belehúzott a holtszezonban, bár ha idén meg akarják előzni a katalánokat a tabellán, kell is az erősítés. Ennek reményében érkezett a – néha óriási bakikat vétő – védelembe Varane, a középső szekcióba a fiatal Sahin, és a mindkét csapatrészben bevethető Coentrao. Mint szinte minden évben a Blancókhoz köthető a legkomolyabb nyári átigazolási-saga: az elmúlt hónapokban a Neymar-ügy volt terítéken, de még most sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a brazil zseni Madridban folytatja pályafutását.

A két klubóriás párharca már a spanyol szuperkupával elkezdődött, és borítékolható, hogy a páros valamelyik tagja végez majd a tabella első helyén.

Itt véget is ért a bajnokesélyesek felsorolása, de akadnak kihívók, akik borsot törhetnek a két csapat orra alá, és a kiírás végén megszerezhetik a bronzérmet: a Málaga és az Atlético Madrid is képes lehet idén a meglepetésekre.

FC Málaga

Érkezett:
Ruud van Nistelrooy (Hamburg, ingyen), Nacho Monreal (Osasuna, 6 millió euró), Isco (Valencia, 6 millió euró), Joaquin (Valencia, 4,2 millió euró), Santi Cazorla (Villarreal, 21 millió euró), Jeremy Toulalan (Lyon, 11 millió euró), Diego Bounanotte (River Plate, 4,5 millió euró).

 

Meglehetősen érdekes színfoltja az átigazolási piacnak a Málaga, ugyanis katari tulajdonosával az élen, pénzt nem sajnálva célozta meg a dobogót Manuel Pellegrini együttese. Természetesen a Cazorla, Toulalan, Joaquin, van Nistelrooy kvartettel a keretben másra nem is lehet számítani, mint hogy a kék-fehérek már az első mérkőzések alatt megmutatják, róluk is szólhat majd a szezon. Persze azt ne felejtsük el, hogy már télen csatlakozott a Málagához a Julio Baptsita, Martín Demichelis kettős. A távozók névsora ehhez képest elég szerény, szinte egy meghatározó játékos sem hagyta el a klubot: az eladásokból származó bevételi oldal nullán áll.

Atlético Madrid

Érkezett:
Tiago Mendes (Juventus, ingyen), Sílvio (Braga, 8 millió euró), Arda Turan (Galatasaray, 12 millió euró), Falcao (Porto, 40 millió euró), Dani Pacheco (Liverpool, köcsönbe), Ruben Micael (Porto, 5 millió euró).

Távozott:
Tomás Ujfalusi (Galatasaray, 2 millió euró), David de Gea (Manchester United, 20 millió euró), Sergio Agüero (Manchester City, 45 millió euró).

 

A tavalyi szezon hetedik helyezettje mindig képes váratlant előhúzni a tarsolyából. Idén ez hatványozottan igaz lehet, ugyanis az eladott játékosok helyére minőségi pótlás érkezett: hiába hagyta el a fővárost Agüero, érkezett helyette a Porto gólzsákja, Falcao, és a középpálya is megerősödött Arda Turan, és Ruben Micael leigazolásával. Azonban a váratlan nemcsak pozitívként értendő: az Atlético képes csapnivaló játékot is produkálni, így minden a meccsnapi formán múlik majd a Matracosoknál.

Az elithez tartózó klubok között még meg kell említenünk két együttest: a Valencia és a Villarreal is meggyengült a mögöttünk hagyott hónapokban, így kétséges, hogy megtudják-e ismételni tavalyi jó szereplésüket (a Valencia harmadikként, a Villarreal negyedikként zárt). Mivel a spanyol pontvadászat a kétarcú teljesítményéről híres, ezért ez a két alakulat fekete báránynak számít a rajt előtt.

Az legmagasabb osztályba feljutók

Real Betis:
A másodosztályt megnyerő zöld-fehérek két év után kerültek vissza az elitbe, miután négy ponttal megelőzték a második Rayo Vallecanót, így 2009 után ismét láthatunk sevillai házi derbit az első osztályban. A Betis kerete nem esett át komoly erősítésen, Pepe Mel edző a feljutást kiharcoló csapatban látja bentmaradás kulcsát.

Rayo Vallecano:
A Segunda Division ezüstérmesének érkezésével négy fővárosi csapat lesz a legfelsőbb osztályban: a Real Madrid, az Atlético Madrid és a Getafe (Madrid egyik külvárosa) mellé csatlakozik a Rayo is, akik nyolcéves szünet után jutottak fel a Primera Divisionba.

Granada:
Nem kevesebb, mint 35 évig kényszerült alsóbb osztályokban eltölteni a Granada, mielőtt ismét csatlakozhat a legmagasabb szinthez. A Granada mindössze 2 millió eurót költött nyáron, és ezért a pénzért megszerezték a Real Madrid Castillától Fran Ricót és a Lyontól Yohan Mollót.

Két magyar a legjobbak között

A spanyol élmezőnyben két honfitársunk is szerepet kap idén: Vadócz Krisztián immár negyedik idényét kezdi az Osasuna színeiben, Pintér Ádám pedig a másodikat a Zaragozánál.

A pamplonai csapatnál többé-kevésbé alapember Vadócz szerződése 2012 nyarán jár le, így nem meglepő, hogy már most több kérője is akadt az olasz, az angol és a holland bajnokságból. A középpályás a felkészülési mérkőzések alatt bíztató produkcióval rukkolt elő, – az olaszországi meccsek alatt kiválóra értékelték a teljesítményét- ezért nem lenne váratlan, ha idén Vadócznak biztos helye lenne az Osasuna középpályáján.

Pintér Ádámra ez hatványozottan igaz, ugyanis mexikói edzője, Javier Aguirre elmondta, a magyar védőben teljesen megbízik, és a fiatal Pintér alapembere lehet a 2010-2011-es idényben a kiesést két ponttal elkerülő Zaragozának.

Szép gólokból idén sem lesz hiány a spanyol elsőosztályban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik