Sport

Donald Trump nála sokkal nagyobb fiúk ellen keménykedik

Egyre inkább úgy tűnik, az amerikai elnök ott bukik meg, ahol senki sem számított rá. Már nemcsak a színes bőrű játékosok, de az NFL-tulajdonosok is bírálják.

A NFL hétvégi, harmadik fordulója előtt Donald Trump elnök Twitter-üzenetekben arra biztatta az NFL-csapat tulajdonosait, hogy rúgjanak ki minden játékost, aki letérdel a himnusz közben.

Ehhez képest a vasárnapi mérkőzések előtt több helyen is letérdeltek vagy összekapaszkodtak a játékosok és az edzők, miközben az amerikai himnuszt játszották. Sok játékos ki sem ment a pályára.

Az elnök ugyanis péntektől folyamatosan Twitter-bejegyzésekben támadta azokat a sportolókat, akik nem állnak vigyázzban és teszik kezüket a szívükre a nemzeti himnusz elhangzásakor, hanem helyette letérdelnek.

Az effajta tiltakozást 2016. augusztus 26-án, az amerikai futball egyik legtehetségesebbnek kikiáltott irányítója, Colin Kaepernick kezdte el, aki a San Francisco 49ers előszezonmeccsén hallgatta végig féltérdre ereszkedve az Egyesült Államok himnuszát.

Fotó: Getty Images

 

 

Az irányító az eset után elmondta, azért nem volt hajlandó felállni a himnusz alatt, mert szerinte önzőség lenne egy olyan ország zászlaja előtt tisztelegni, amelyik elnyomja a feketéket és a színes bőrűeket.

Az esetet óriási felzúdulás követte, Donald Trump és az amerikaiak többsége elítélte Kaepernicket a tiszteletlenség miatt, és érdekes módon véletlenül pont az a futballista nem kapott szerződést senkitől, akit az elnök emiatt gyűlölt.

Egy év alatt azonban nagyot fordult a világ.Vasárnap reggel Trump újból bírálta az NFL csapatait, miniblogbejegyzésében azt írta:

majd meglátjuk, milyen gyorsan következnek be a változások, ha az NFL szurkolói addig nem lesznek hajlandóak mérkőzésre járni, amíg a játékosok fel nem hagynak a Lobogónk és Országunk iránti tiszteletlenségükkel. El kell bocsájtani, fel kell függeszteni a játékjogukat

– fogalmazott az elnök.

Hát úgy látszik Trump elszámolta magát, mert az amerikaiak futballszeretete jóval nagyobb, mint amire számított, ráadásul az NFL-es fiúk nagyon is kemények. Meglehet, keményebbek, mint ahogy az elnök számított.

A stadionok mindentől függetlenül tele vannak és már a játékosok mellett a nézők és a tulajdonosok is bírálják, egységbe tömörülnek az elnök ellen. Előbbiek a Philadelphia Eagles–New York Giants 27–24 meccs előtt is tüntettek. (Nyitókép: Bastiaan Slabbers / NurPhoto) 

Vasárnap a Baltimore Ravens tulajdonosa, Steve Bisciotti és a New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft közleményben utasította vissza Trump kritikáját. Bisciotti leszögezte: „100 százalékig támogatja” játékosai döntését, hogy a nemzeti himnusz elhangzása alatt, ha akarnak, letérdeljenek.

Robert Kraft, aki Donald Trump erőteljes támogatója, „mély csalódottságának” adott hangot és közleményében leszögezte, hogy a politikusok sokat tanulhatnának az olyan verseny- és csapatszellemiséget erősítő sportoktól, mint amilyen az amerikaifutball.

Hasonló jellegű közleményt tett közé a floridai Jacksonville Jaguars tulajdonosa és a Cleveland Browns két tulajdonosa is. A Pittsburgh Steelers edzője, Mike Tomlin azt nyilatkozta a CBS televíziónak, hogy a csapat játékosai a vasárnap Chicagóban játszandó mérkőzésen az amerikai nemzeti himnusz elhangzása alatt nem mennek ki a pályára.

Bárki bármit mondjon, minket nem lehet megosztani

– mondta az edző a CBS-nek adott interjújában.

A vasárnapi NFL-mérkőzésen, amelyet a Baltimore Ravens és a Jacksonville Jaguars játszott, mindkét csapatból sok játékos letérdelt, amikor felcsendült a nemzeti himnusz. A Pittsburgh Steelers mérkőzésén a csapattagok közül csupán egyetlen labdarúgó jelent meg a pályán a nemzeti himnusz elhangzásakor: Alejandro Villanueva, az afganisztáni háború egyik veteránja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik