Sport

Amerika leggyűlöltebb embere lett az egyik legnagyobb tehetség

Kevés haszontalanabb dolog létezik az NFL-előszezonnál. A csapatok eleve nem akarják leleplezni a taktikai finomságokat az éles meccsek előtt, cserébe az edzők végig azon izgulhatnak, hogy a játékosok le ne sérüljenek. Pár napja azonban mégis a preseason a téma és nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

Annyi történt, hogy a San Francisco 49ers és a Green Bay Packers helyi idő szerint pénteki mérkőzése előtt lejátszották az amerikai himnuszt. Ebben eddig semmi extra nincs, az USA-ban ez bevett szokás. Ilyenkor a stadionon belül mindenki feláll, a többség még énekel is, de ezúttal egy valaki ülve maradt.

Colin Kaepernick, a Frisco irányítója.

Fotó: Getty Images/Tim Clayton
Fotó: Getty Images/Tim Clayton

A Pro Football Talknál szúrták ki ezt az elsőre jelentéktelennek tűnő dolgot, megírták és mindenkit elkezdett foglalkoztatni a kérdés: vajon miért ül Kaepernick a himnusz alatt? Meg is kérdezték a legautentikusabb embert az amerikai sportújságírók – magát a játékost. Talán nem pont erre a válaszra számítottak.

Nem állok fel és tisztelgek egy olyan ország zászlaja előtt, amelyik elnyomja a feketéket és a színes bőrűeket. Önzőség lenne szemet hunyni a történtek felett. Az utcákon holttestek hevernek, az elkövetők pedig megússzák, mert fizetett szabadságra küldik őket

– utalt a rendőrök által elkövetett gyilkosságokra a 28 éves játékos, akinek édesapja afroamerikai, de örökbe adták és egy fehér házaspár nevelte fel.

Erős nyilatkozat, és leginkább azért, mert most ismét a faji megkülönböztetés és a rendőri túlkapás a téma Amerikában. Nem is olyan rég szintén az volt, de akkor több ember halála „kellett” hozzá, hogy vezető hír legyen belőle.

Most csak egy ember ülve maradt a himnusz alatt egy kevésbé érdekes meccsen.

Kaepernick addig így is fog tenni, amíg nem látja a pozitív változásokat. Lehet már csak pár előszezon-mérkőzésről beszélünk, mert közben épp készül derékba törni a karrierje.

2012-ben robbant be úgy igazán a ligába, benne látták az újhullámos NFL-irányítók prototípusát, a jövő szupersztárját, aki passzol és fut is egyszerre. Be is vezette a nagydöntőbe a 49erst abban az évben (kikaptak a Baltimore Ravenstől 34-31-re), és bár a rá következő szezonja is jól sikerült, azóta erős lejtmenetbe kapcsolt.

A szakírók szerint idén már az is nagy bravúr lenne tőle, ha megragadna a San Francisco keretében.

Mindez úgy kapcsolódik a témához, hogy Kaepernick megnyilvánulása eléggé megosztotta az embereket. A ligán belülről is érkeznek pro és kontra vélemények, vannak, akik támogatásukról biztosították az irányítót és ünneplik azt a jogot, hogy ezt megtehette. Mások meg szapulják rendesen és tiszteletlennek tartják.

Fotó: Getty Images/Thearon W. Henderson
Fotó: Getty Images/Thearon W. Henderson

Talán a szurkolók foglalnak állást leglátványosabban a sztoriban. Tele a net olyan videókkal, amin Kaepernick-mezeket égetnek. Hogy ennek mekkora a súlya, az már más kérdés. Akkor is mezeket égettek, amikor LeBron James Clevelandből Miamiba igazolt, vagy épp most nyáron, amikor Kevin Durant otthagyta az OKC-t a Golden State Warriors kedvéért.

Márpedig egy ilyen jellegű kinyilatkoztatás megoszthat egy öltözőt és GM legyen a talpán, aki be mer vállalni egy, amúgy teljesítményben sem túl acélos, rengeteg műtéten és a nyáron jelentős súlyveszteségen átesett játékost.

De nem is ez a fontos.

Hanem az, hogy Colin Kaepernick tényleg nem gondolta túl a dolgot. Csak úgy cselekedett, ahogyan az szerinte helyes. Persze ennek megítélése majd csak évek, évtizedek múlva lehetséges. Jelenleg egyet lehet vele érteni, vagy nem, de a téma olyan, hogy beszélni kell róla. És neki köszönhetően beszélnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik