Sport

Vívó Eb: Pusztai Liza bronzérmes, a férfi tőrözők hamar búcsúztak.

A 16 éves Pusztai Liza bronzérmet nyert női kardban a grúziai vívó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján Tbilisziben. A magyar küldöttség legfiatalabb tagja áprilisban a kadet korosztályban arany-, eggyel följebb, a junioroknál bronzérmes volt a világbajnokságon, egy hónappal korábban pedig ugyancsak első lett a fiatalabbaknál és második az idősebbeknél a korosztályos Európa-bajnokságon.

Pusztainak a legjobb 64 között nem kellett vívnia, majd 15-4-re verte a spanyol Lucia Martin-Portuguest, 15-10-re az azeri Szabina Karimovát, a negyeddöntőben pedig 15-12-re a német Anna Limbachot. Az elődöntőben a grúz Teodora Kahianival mérkőzött meg, és fordulatos küzdelemben 15-12-re kikapott.

Nem sikerült ilyen jól a férfiő tőrözők szereplése, a hosszú évek óta a leggyengébb magyar szakágnak számító tőr hétfői küzdelmében a férfi tőrözők közül négyből már eleve csak hárman “élték túl” a csoportkört, Mátyás Bálint ugyanis kiesett. A magyar  a legjobban szerepelt Dósa Dániel és Hári Máté is kikapott a 32 között a Tbilisziben zajló vívó Európa-bajnokságon.

Ezt követően a főtábla első fordulójában Németh András, az amerikai egyetemi bajnokság idei győztese számára is véget ért az Eb, miután 15-10-re kikapott a török Martino Minutótól.

Dósa és Hári ezt az akadályt még vette, előbbi a fehérorosz Artur Cevant győzte le 15-9-re, utóbbi pedig a grúz Luka Gaganidzét 15-11-re. A 32 között viszont mindkettőjüket megállították. Hárinak a világ- és Európa-bajnok német Peter Joppich volt az ellenfele, akivel szemben jól küzdött, de – a papírformának megfelelően – kikapott 15-11-re. Dósa fájdalmas vereséget szenvedett, ugyanis a dán Thomas Lerche Bergtől egyetlen találattal, 15-14-re kapott csak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik