Sport

Fizetnie kellett azért, hogy játszhasson, most az NBA-ben kosarazik

A 27 éves Jonathon Simmonsról többször is lemondtak már, majdnem fodrásznak állt. Adott még egy utolsó esélyt a kosárlabdának, legutóbb kezdő volt a nyugati főcsoportdöntőben.

Egy D-ligás kosárlabdacsapat nyílt napján csupa olyan játékos van, akiről már mindenki lemondott és legalább egyszer közölték vele: hagyjon fel a játékkal és csináljon inkább valami olyat, amiben jó. Keményen hangozhat, de ez az igazság, talán mindent elmond az egész helyzetről, hogy még az NBA-s franchise-ok farmcsapatai is elkérnek 150 dollárt, hogy egyáltalán megnézzék azokat, akik nem akarnak ebbe beletörődni.

2013-ban Jonathon Simmons a San Antonio Spurs farmacsapatának, az Austin Torosnak az edzőtermébe sétált be, rajta kívül még 59-en kapaszkodtak bele akkor az utolsó szalmaszálba. Simmonsról nem sokat lehetett tudni, csak annyit, hogy három különböző középiskolai csapatban játszott, egyetemistaként pedig Houstonban. Ott nem töltött el sok időt, profinak akart állni, mert 23 éves korára már négy kislány édesapja volt, kellett a pénz. Bepróbálkozott a 2012-es NBA-drafton, de nem kellett senkinek és a nyári ligában sem kapott szerződést, úgyhogy fogta magát, és elment egy félprofi ligába, az ABL-es Sugar Land Legendsbe.

36,5 pontot átlagolt 16 meccsen, egy olyan bajnokságban, ami félbeszakadt. Majdnem abbahagyta a kosárlabdát.

Arra gondoltam, nem erről kellene szólnia a kosarazásnak, inkább hagyom az egészet. Nem érdekelt, hogy a tengerentúlon, mondjuk Európában játsszak. Ahonnan én jövök, ott senki sem magyarázta el nekünk, hogyan juthatsz el az NBA-be: Mi csak annyit láttunk, hogy vagy játszol, vagy tanulsz

– mondta az ESPN-nek Simmons, aki akkoriban azzal keresett némi pénzt, hogy a haverok haját nyírta.

Fotó: Europress/AFP/Ezra Shaw

Az anyja mondta is neki, hagyja a kosárlabdát, szerezzen fodrász képesítést és kezdjen el dolgozni. Ekkor döntött úgy, hogy ad a sportnak egy utolsó esélyt. Elutazott Austinba, befizetett 150 dollárt a Toroshoz és részt vett a nyílt napon.

Megtetszett az edzőknek, úgyhogy visszahívták még egy hét közös munkára. A szezon első meccsén már ott volt a kezdőben.

Az Austin általános igazgatója, Brian Pauga azt mondta akkor a csapat honlapjának, hogy Simmons kiemelkedett a többiek közül, látszott, hogy neki van jövője a sportágban. Edzői, Ken McDonald és Earl Watson rengeteget foglalkoztak vele, látták, milyen atletikus és mekkora potenciál van benne. Elkezdték győzködni a Spurs GM-jét, R. C. Bufordot, hogy nézze meg magának Simmonst.

Sok Simmonshoz hasonló játékos volt már, akik aztán elveszítették a lelkesedésüket. Ő azonban végig hitt magában, és azt hiszem, az edzők Austinban sokkal hamarabb rájöttek, mekkora potenciál van benne, mint mi, San Antonióban

– mondta Buford.

Fotó: Europress/AFP/Ronald Martinez

Simmons két szezont játszott a D-League-ben, 29 perc alatt közel 13 pontot átlagolt meccsenként. 2015-ben a Brooklyn Nets nyári csapatánál próbálkozott, egy mérkőzés után a csapatbuszon ült, amikor felhívta az ügynöke.

Jon, mostantól NBA-játékos vagy.

Kétéves szerződést kapott a San Antoniótól. Attól a csapatól, amelyik egyébként élen jár az olyan játékosok felépítésében, akikben mások esetleg semmi különlegeset nem látnak. Az első szezonjában, amikor Milwaukee-ban játszottak, akkor a hazai szurkolók végig zrikálták, azt skandálták neki: Ki vagy te? Ki vagy te?

Karriercsúcsot jelentő 18 pontot szerzett, a Spurs 123-98-ra nyert.

Első szezonjában 55 alapszakasz-meccsen lépett pályára, a mostaniban már 78-szor, ebből nyolcszor ráadásul kezdőként, bő 17 percet átlagolt. Most a rájátszásban különösen fontos szerep jut neki, a csapat legjobbja, Kawhi Leonard a Houston Rockets elleni párharcban és most, a Golden State Warriors elleni főcsoportdöntőben és sérüléssel küzd, Simmons pótolja. Bár legutóbb 36 pontos verést kapott a Spurs a GSW-től, Jonathon Simmons 22 pontot szerzett, a San Antonio legeredményesebb játékosa volt. A bokasérüléssel bajlódó Leonard játéka még mindig kérdéses a GSW elleni párharc harmadik meccsén, így magyar idő szerint szombaton hajnalban ismét ott lehet a kezdőben Simmons.

A legutóbbi meccse a Golden State ellen:

A nyáron egyébként lejár a szerződése, idén 874 ezer dollárt keres, ami az NBA-ben aprópénznek számít. Korlátozott szabadügynök lesz, ami azt jelenti, hogy a Spurs meccselheti az érte érkező ajánlatokat. Már most egyértelmű, hogy a holtszezonban sűrűn fog csörögni a telefonja.

Forrás: ESPN, nba.com. Nyitókép: Europress/AFP/Thearon W. Henderson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik