Sport

Anthony Joshua kiütötte Vlagyimir Klicskót az év meccsén

Az év bokszmeccsét rendezték szombaton este a londoni Wembleyben, a britek feltörekvő sztárja, Anthony Joshua (itt írtunk róla bővebben) csapott össze az ukránok nehézsúlyú legendájával, Vlagyimir Klicskóval. A brit bunyós azt mondta előzetesen, hogy hamar nyugdíjba küldi ellenfelét, de azért ezt már sokan ígérték korábban is.

Amúgy a szombati összecsapást 90 ezer néző előtt rendezték.

Joshua korábbi 18 profi mérkőzését egytől egyig kiütéssel nyerte meg, míg Klicsko legutóbbi összecsapása Tyson Fury ellen volt, még 2015 novemberében, amit pontozással elveszített.

Az előzetes várakozások után Joshua győzelmét várta mindenki, ő maga is azt mondta, hogy egy kiütéssel küldi majd nyugdíjba az ukránt. Ugyanakkor a szombat esti gála előtt a brit még nem bokszolt hét menetnél többet a profik között, ami azért elég sokat számít ezen a szinten.

Fotó: Europress

Joshua nem csak magasabb, mint Klicsko, de a mérkőzés előtti mérésnél még súlyosabb is volt 4 kilóval. Az első három menetben gyakorlatilag azt tették, amire számítani lehetett, ment a felmérés mindkét oldalon, de túl nagy akciót nem láthattunk. A negyedik felvonásban aztán már bekezdett Dr. Acélkalapács, de kiegyenlített, taktikai csata volt a továbbiakban is.

Az ötödik menetben Joshua esett neki Klicskónak, nem is telt el egy perc, az ukrán már a földön volt, rá is kellett számolni.

Vérezni is kezdett is a rutinos ukrán, beletelt egy időbe, amíg összeszedte magát. Aztán betalált pár balossal, amitől Joshua rendült meg. Óriási felvonás volt, püfölték egymást az ökölvívók, de mindketten kihozták lábon a gongig.

Jött aztán a hatodik menet, annak közepén pedig Klicsko küldte padlóra Joshuát. A brit ugyan talpra állt egyből, de látszott, hogy az ukránt egyáltalán nem szabad leírni. Klicsko egyébként sokkal többet nyújtott, mint a tőle korábban megszokott deffenzív bunyó, vagy amit elvárt tőle bárki a találkozó előtt.

A hetedik menet már igazi birkózás volt, Joshua próbálta összeszedni magát, de közben végig verbális nyomás alatt tartotta ellenfelét. A nyolcadik felvonásban állóháború volt, ami látszott, Klicsko nagyon rutinos, támadgatott, ha pedig égett a ház, egyből ráfogott ellenfelére.

Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall

A kilencedik menetben érződött igazán, hogy Joshuának nincs rutinja egy ilyen hosszú mérkőzésen, Klicsko pedig ezzel nagyon is visszaélt. A tizedik felvonás megint a birkózásé volt, már abból a szempontból, hogy nem engedték kibontakozni egymást a felek, a veterán Klicskónak volt egy jó közbeütése, Joshua tűnt úgy, hogy kezd elfáradni.

Na, ehhez képest nekiesett Klicskónak a 11. menetben, meg is fogta ezzel, az urkán csak lefogással tudott válaszolni. Le is küldte még egyszer Joshua az ukránt, csoda volt, hogy fel tudott állni, aki aztán még egyszer padlót fogott, majd

addig püfölte a brit, hogy leléptették Vlagyimir Klicskót.

Anthony Joshuának ez volt a 19. profi mérkőzése és a 19. kiütéses győzelme. Sokan azt gondolták, hogy túl korai neki ez a meccs, de megoldotta, és tovább írta a történelmet az elmúlt évek legfontosabb nehézsúlyú címmeccsén.

A győzelemmel megőrizte az IBF nehézsúlyú övét, valamint elnyerte a WBA és az IBO övét is.

Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall

A találkozó előtt Tyson Fury azt üzente, hogy szurkol Joshuának, reméli, hogy legyőzi Klicskót és akkor összecsaphanak egymással. Na, Joshua most kihívta Furyt, úgyhogy egy nagy felhajtású mérkőzés várható ismét.

Klicsko nem jelentette be, hogy visszavonulna, sőt, nyitott egy visszavágóra. Szóval nagyon úgy fest, hogy el leszünk kényeztetve a későbbiekben.

Tyson Fury üzenete még a meccs előtt:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik