Sport

Hosszú Katinka két számban is döntőbe jutott a vb-n

Magyar idő szerint szerda délután folytatódott a windsori rövidpályás úszó-világbajnokság, több magyar versenyző is érintett volt már az előfutamok során. A 200 gyorsos fiúknak, Telegdy Ádámnak és szerda hajnalban 400 gyorson bronzérmes Bernek Péternek szurkolhattunk először. Telegdy úszott előbb, 1:46.19-es egyéni csúccsal csapott célba, ez a futamában a hetedik helyre volt elég. Bernek a tizedik futamban indult, ahol a negyedik lett 1:44.44-es idővel. Bernek Péter a 12. (24 századdal maradt el a nyolcadiktól), Telegdy Ádám a 31. helyen végzett, nem jutottak döntőbe.

A végére azért meghaltam picit. Mindent úgy csináltam, ahogy az edzőmmel megbeszéltük, elkezdtem keményen, de sajnos a végére nem maradt elég erő, valószínűleg csak bennem van a tegnapi két négyszáz

– mondta Bernek Péter a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Facebook-oldalának.

Női 100 gyorson Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna voltak érdekeltek, Verrasztó kezdett a magyarok közül, nagyot hajrázott, 54.60-nal a harmadik lett a futamában, Jakabos Zsuzsanna pedig ötödikként csapott célba 53.28-cal. Jakabos 9. helyen középdöntőbe jutott, Verrasztó a 25. lett.

Mennyivel másabb ez a kilencedik hely, mint a tegnapi… Nem is gondoltam volna, hogy még este is úsznom kell, ennek nagyon örülök. Ez tényleg nagyon jó úszás volt. Már-már azt mondanám, hogy most válok sprinterré…

– mondta a MÚSZ-nak Jakabos.

Férfi 100 pillangón Kenderesi Tamás képviselte a magyar színeket, a tizedik futam volt az övé. 52.69-et repesztett, ami ugyan jobb, mint amit az országos bajnokságon úszott, ám ezúttal csak a 28. helyre volt elég, így messze volt a középdöntőtől. A legjobb tizenhatba kerüléshez legalább 51.62-es idő kellett. Nem volt letört, amikor a MÚSZ-nak nyilatkozott:

Amit terveztem, elértem, kiúsztam magam, sajnos, a beérkezést nagyon elcsesztem, emiatt nincs meg a legjobb időm, ez egy kicsit bánt, meg persze a tegnapi is, de összességében nagy élmény volt itt lenni, megint kaptam egy hatalmas lökést a felkészüléshez a jövő évi világbajnokságra. Az az igazság, hogy ez egy nagyon jó év volt, nagyon sok élmény ért, talán egy picit túl sok is, fiatal vagyok még ahhoz, hogy ezeket feldolgozzam, talán ez ki is jött most az úszás során. De nem baj, hazamegyek, megnézegetem az érmemet, visszapörgetem a videókat, és máris jobb kedvem lesz. Bár most sem annyira rossz!

Női 200 pillangón a 15 éves Késely Ajna a második futamban az ötödik helyen végzett 2:09.34-es idővel. A nyitónapon arany- és ezüstérmes Hosszú Katinka a főfutamban indult, tükörsimán megnyerte 2:05.43-as idővel, ami összesítésben a harmadik legjobb volt, a döntőben is ott lesz. Késely Ajna 14. lett, megelőzte a többi közt a címvédő és olimpiai bajnok Mireia Belmontét.

A Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evely összetételű 4×50 méteres mix gyorsváltó a nyolcadik helyet csípte meg 1:32.58-as idővel az előfutamok során, így szintén ott van a döntőben. Lobanovszkij a férfi 50 gyors rekordjához is közel járt.

A délutáni (ott délelőtti) program zárásaként a női 800 méteres gyorsúszást rendezték, Hosszú Katinka ebben a számban is elindult. 8.25-ös idővel, az ötödik helyen jutott be a döntőbe.

A későbbi program

elődöntők, döntők 0.30 (18.30):
Női 4×50 m vegyesváltó DÖNTŐ
Férfi 100 m hát DÖNTŐ
Női 200 m pillangó DÖNTŐ (Hosszú Katinka)
Férfi 100 m mell DÖNTŐ
Női 50 m mell DÖNTŐ
Férfi 200 m gyors DÖNTŐ
Női 100 m gyors elődöntő (Jakabos Zsuzsanna)
Férfi 100 m pillangó elődöntő
Női 100 m hát DÖNTŐ (Hosszú Katinka)
4×50 vegyes gyorsváltó DÖNTŐ (Magyarország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik