Sport

Rió 2016: Dombvári Bence kvótát szerzett

A duisburgi olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu regatta K-1 1000 méteres versenyét nyerte meg a  Honvéd kajakosa.

A orosz és a spanyol srác nagyon kemény ellenfél volt, bár nem feltétlenül rájuk számítottam. Az orosz meglepett az előfutamban, így őszintén szólva egy kicsit féltem is, hogy mi lesz itt a döntőben, hiszen nem ismerem őket annyira, hogy tudjam, hogyan teljesítenek ilyen kemény téthelyzetben. Én viszont bíztam magamban, és valamennyire sikerült kamatoztatni az eddig elvégzett munkánkat

– mondta a parton a győztes.

A finálét elemezve a magyar kajakos úgy fogalmazott: annyira ment az orosz ellenfél, hogy azt hitte, már “soha nem hal ki, és a végén áttöri a gátat, aztán az utolsó százon akkorát lassult, amekkorát nem illik, ez volt a szerencsém.

A közelgő páros döntőről Dombvári Bence azt mondta: nem lesz egyszerű verseny, főleg annak tükrében, hogy:

Most annyira bekötöttem, hogy úgy kell majd kibogozni. Pihenek egy kicsit, aztán megpróbálok minden energiámmal, figyelmemmel arra koncentrálni, hogy megnyerjük a párost is.

Dombvári klubtársával, Hufnágel Tiborral száll vízre 1000 méter párosban, a győri Horváth Bence pedig 200 méter egyesben próbálkozik. A magyar csapat vezetőitől származó információ szerint ugyanakkor egy nemzet most nem szerezhet két indulási jogot egy hajóosztályban – jelen esetben egyesben -, így a kvótaszerzés szempontjából gyakorlatilag már csak a páros döntőnek van tétje.

Ha a Hufnágel, Dombvári kettős győzni tud a fináléban, Magyarország Hufnágelnek köszönhetően újabb férfi kajakos kvótához jut.

Az országnak Dombvári egyesbeli sikerének köszönhetően már 16 kvótája – 7 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra. A riói csapat a hazai válogatók alapján alakul ki.

Duisburg, férfi K-1 1000 m, döntő:

1. Dombvári Bence 3:35.307 p
2. Roman Anoskin (orosz) 3:35.695
3. Marcus Walz (spanyol) 3:35.754
később:
K-2 1000 m: döntő 13.30 (Hufnágel Tibor, Dombvári)
K-1 200 m: döntő 13.48 (Horváth Bence)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik