Sport

Újabb csodára készülnek a magyar hokisok

Pénteken elrajtol a 2016-os jégkorong-világbajnokság, melynek házigazdája Oroszország. A magyar válogatott 2009 után ismét ott van a mezőnyben, tavaly, Krakkóban harcoltuk ki a feljutást a világelitbe. Rich Chernomaz csapatára kemény erőpróba vár, tíz nap alatt hét meccset is játszik a válogatott. Szlovákiával kezdünk szombaton, utána sorrendben Kanada, Franciaország, Finnország, az Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország következik. Bár a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) nem fogalmazott meg elvárásokat az együttessel szemben, azért ne legyen kétségünk:

csodára készülnek a magyar hokisok a szentpétervári B csoportban.

A csoda jelen esetben a bennmaradás lenne, ami idén nehezebb lesz, mint máskor. Ennek oka, hogy 2017-ben Franciaország és Németország közösen rendezi az elit-vb-t, védettséget élveznek, nem eshetnek ki. Ráadásul egy csoportba kerültek, a B-be, abba, amelyikben a magyar is van.

A csoportok:

A csoport (Moszkva): Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Lettország, Norvégia, Dánia, Kazahsztán

B csoport (Szentpétervár): Kanada, Finnország, Egyesült Államok, Fehéroroszország, Szlovákia, Németország, Franciaország, MAGYARORSZÁG

Az IIHF így csavart egyet a dolgon:

  • alapvetően a két csoportutolsó esik ki a divízió I/A-ba, ahonnan Szlovénia és Olaszország jutott fel bő egy hete;
  • ha a B csoport utolsó helyezettje a francia-német kettős egyike, akkor az utolsó előtti eredményeit összevetik az A csoport utolsóelőttijével, a rosszabb mérleggel bíró együttes esik ki;
  • ha a francia-német kettős a B csoport utolsó két helyén végez, akkor csak egy csapat esik ki, az A csoport utolsója, az olaszok pedig bosszankodhatnak, mégsem jutnak fel ebben az esetben.

Ebből is látszik, hogy úgy lehetne biztosra menni, ha sikerülne megelőzni Franciaországot és Németországot is.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Chernomaz is ez ellen a két csapat ellen látja a legtöbb esélyt a győzelemre. Persze az a két meccs sem lesz egy sétagalopp, a galloknál a francia bajnokság mellett a svájci, a német és az osztrák élvonalból is érkezik játékos, míg a németek elsősorban a hazai pontvadászatra építenek, de négy (Korbinian Holzer, Tobias Rieder, Christian Ehrhoff és Leon Draisaitl) NHl-es játékosuk is van.

A játékosoknak bízniuk kell a játékrendszerünkben,  és hinniük magunkban: egy hatvanperces meccsen olykor történnek csodák

– mondta Chernomaz az elutazás előtt. Hozzátette, hogy a fent említett kettős mellett Fehéroroszország ellen lehetünk még jók. Őket nem tartja erősebbnek a magyar csapatnál, ráadásul négy kemény meccsel kezdenek, abban elfáradhatnak.

A legfontosabb a kapitány szerint, hogy nincs veszítenivalónk.

A moszkvai A csoportba kerültek a házigazda oroszok, valamint Svédország, Csehország, Svájc, Lettország, Norvégia, Dánia és a szintén tavaly, Lengyelországban feljutó Kazahsztán. Itt az első négy válogatottól gyakorlatilag elvárás, hogy továbbjussanak a csoportjukból, az oroszok pedig egyértelműen az aranyéremre hajtanak, minden más eredmény csalódás lenne számukra. Főleg hazai jégen.

A csapatok hét-hét csoportmeccset játszanak, az első négy helyezett jut be az egyenes kieséses szakaszba,  míg a csoportok utolsó helyezettjei kiesnek (bővebben lásd fentebb).

A magyar válogatott 25 fős vb-kerete

Kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Debrecen)

Hátvédek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC Budapest), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa, olasz)

Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, amerikai), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Magosi Bálint (Briancon, francia), Nagy Krisztián, (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik