Sport

Óriási kosaras botrány: 14 csapatot kizártak a 2017-es Eb-ről

Hatalmi harc zajlik az európai férfikosárlabdában, írja a L’Equipe. A FIBA Europe hadjáratot folytat az Euroligát és az Eurocupot szervező ULEB ellen, a következő szezonban el is indítja „ellensorozatát”, a Bajnokok Ligáját. A FIBA azt helyezte kilátásba, hogy azon az együttesek országát – a 11 A-licences csapaton kívül -, amelyek az ULEB sorozatait választják, kizárják a FIBA által szervezett sorozatokból, beleértve a válogatott tornákat is.

A FIBA ezek fényében hivatalos levélben tájékoztatott 14 szövetséget, hogy csapataik nem indulhatnak a nemzetközi sorozatokban, így a 2017-es Európa-bajnokságon sem.

Íme, a 14 kizárt nemzet listája: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Horvátország, Litvánia, Szlovénia, Törökország, Oroszország, Görögország, Izrael, Montenegró, Bosznia és Hercegovina, Macedónia és Lengyelország.

A helyzetet csak nehezíti, hogy például az olimpiai selejtezőtornákat is FIBA rendezi. Nem tudni, azt érinti-e a mostani szankció.

A csapatoknak április 20-ig van lehetőségük fellebbezni az ítélet ellen. Ugyanakkor leegyszerűsítve úgy néz ki a helyzet, hogy napokon belül el kell dönteniük, elhagyják-e a jóval nagyobb játékerőt képviselő sorozatokat a FIBA kedvéért.

Itt a kizárásról szóló levél:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik