Sport

Hargitay: Elkeserítő, hogy Gyárfás Tamást támadják

Hargitay András szerint a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) mindenfajta erőszakot elítél, de nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapja annak, amit Kiss László állít.

Az utánpótlás szövetségi kapitánya pénteken, azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy Kiss László csütörtökön lemondott felnőtt szövetségi kapitányi posztjáról.

Hargitay András nyilatkozatában szomorúan értékelte a történteket.

Nagyon nagyra értékelem, hogy a Halhatatlanok Klubja nem fordított azonnal hátat az eddig általa nagyra becsült Kiss Lászlónak

– szögezte le az utánpótlás-kapitány, aki versenyzőként olimpiai bronzérmet, világ- és Európa-bajnokságot nyert. Hozzátette: ugyanakkor nagyon bántja, hogy van olyan tekintélyes sportvezető, aki két-három nappal ezelőtt még dicsőítette Kiss Lászlót, tegnap viszont már egy mondatra sem méltatta.

Pedig Kiss László neki is, nekem is és többeknek elmondta, hogy 1961-ben nem az történt, amit a perirat rögzített. Véleménye szerint egy koncepciós per egyik áldozata volt, mert bizony abban az időszakban ilyenek is zajlottak, de ő igenis be fogja bizonyítani, valójában mi történt. Kijelenthetem, hogy a MÚSZ mindenfajta erőszakot elítél, de – érthető módon – nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapjuk annak, amit Kiss László állít

– hangsúlyozta a MÚSZ alelnöke.

A szakember elmondta, nagyon bízik benne, hogy megnyugszanak a kedélyek, majd így folytatta:

Kijelenthetem, hogy remek csapatunk van, a sportolóktól, edzőktől, vezetőkig bezárólag. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat vonultatunk fel, az előttünk álló Európa-bajnokságon, olimpián, a 2017-es világbajnokságon több győzelemre esélyes klasszissal rendelkezünk

– mondta, kitérve arra is, hogy a MÚSZ elnökét, Gyárfás Tamást úgyis, mint a FINA alelnökét idén a nemzetközi úszószövetség Gold Pinnel tüntette ki, amelyet annak ítélnek, aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért.

Számomra elkeserítő, hogy őt, mint ahogy a szövetséget, azért is támadják, mert kiállt az évtizedek óta szakmailag itthon és világszerte elismert Kiss László mellett, holott szerintem éppen az lett volna a visszatetsző, ha nem ezt teszi

– jelentette ki Hargitay András.

Kiss Lászlóról kedden a privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.

Kiss László csütörtökön előbb Százhalombatta tiszteletbeli alpolgármesteri címéről, majd az úszóválogatott kapitányi posztjáról is lemondott.

A kedden kirobbant botrány másnapján a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetősége, valamint az edzőbizottság tagjai kiálltak Kiss László mellett és megerősítették a posztján. Ezt követte a csütörtöki lemondása.

Kiss László nemrég, január 7-én egyszer már lemondott a tisztségről, akkor azért, mert szerinte megalázó helyzetbe hozta őt Hosszú Katinka. Pár napra rá Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke jelentette be, hogy mégis marad a posztján.

A mostani ügy kapcsán egy szponzort már elveszített a MÚSZ. A KÉSZ Csoportnak nemcsak a Kiss-botránnyal volt baja, hanem a szövetség álláspontjával is. Közleményükben azt írták, Hosszú Katinkát tovább szeretnék támogatni a sikeres olimpiai felkészülés reményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik