Ivan Markov of Bulgaria competes in the men's 85kg weightlifting IWF World Championships at Centennial Hall in Wroclaw, Poland on October 25, 2013. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI / AFP / JANEK SKARZYNSKI
Sport

Rio 2016: nem indulhatnak a bolgár súlyemelők

24.hu
24.hu

2016. 01. 29. 21:23

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyben hagyta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi döntését, amellyel a bolgár súlyemelőket eltiltotta a riói nyári játékokon való részvételtől.
Korábban a témában:

Az IWF az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált nagy számú pozitív doppingeset miatt hozta meg tavaly novemberben a bolgár emelőket érintő határozatát, s amellett 500 ezer dolláros büntetést is kirótt a nemzeti szövetségre. Utóbbi büntetést a CAS eltörölte.

A tavaly áprilisi Európa-bajnokságra készülő bolgár válogatott edzőtáborában márciusban tartottak ellenőrzést, és a levett mintákban 11 emelő esetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki.

A vizsgálaton három női és nyolc férfi súlyemelő akadt fenn, utóbbiak között három Európa-bajnok is volt: a 2005-ben győztes Demir Demirev, továbbá a 2014-es Eb-n aranyérmes Ivan Markov és Ivajlo Filev. A pozitív doppingtesztet produkálók közül heten 9, négyen – köztük a három korábbi Eb-győztes – pedig 18 hónapos eltiltást kaptak.

Bulgáriának már korábban is akadtak gondjai a nem tiszta felkészüléssel. A 2000-es sydneyi olimpiáról a bolgár csapatot hazahívták, az addig szerzett érmeiket – egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot – pedig elveszítették azt követően, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt kizárta őket a játékokról.

Nem sokkal a 2008-as pekingi olimpia előtt a válogatottat vissza kellett léptetni az ötkarikás játékoktól, miután 11 súlyemelőjük rajtavesztett tiltólistán szereplő szerek használatán.

Kommentek

Inter Milan's Nemanja Vidic moves the ball during a Champions Cup match against Manchester United at FedEx Field in Landover, Maryland, on July 29, 2014.    AFP PHOTO/Nicholas KAMM / AFP / NICHOLAS KAMMBejelentette visszavonulását a kőkemény szerb hátvéd
atlético madrid-real madrid (atlético madrid, real madrid)Egyelőre felfüggesztették a Real és az Atlético eltiltását