Sport

Kézi-Eb: sok hibával játszottunk, kikaptunk az oroszoktól

A Montenegró elleni siker után nem sikerült újabb győzelmet aratni, így egyelőre nem jutottunk be a középdöntőbe.

Lejátszotta második csoportmérkőzését a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi kontinenstornán. Azt már a találkozó előtt sejteni lehetett, hogy nehezebb meccs vár a mieinkre, mint szombaton Montenegró ellen.

Sajnos az első félidő nem sikerült túl fényesen, négy góllal vezettek az oroszok (14-10). Köszönhetően annak is, hogy eladtunk nyolc labdát, és kihagytunk két hétméterest. Három orosz kis a padon ült kiállítás miatt, de csak egy gólt sikerült szereznünk. Kettős előnyben pedig eladtuk a labdát.

A második félidő jól indult, öt perc játék után már csak egy gól volt a hátrányunk (15-14). Viszont a fordulás után is előjöttek azok a hibák, amelyek az első harminc percben. Kireev élete formájában védett, amikor esély lett volna az egyenlítésre, akkor mindig védeni tudott.

Tíz perccel a vége előtt néggyel vezettek (24-20), amikor Dzsamali bombáival is sikerült közelebb zárkózni. Az utolsó tíz másodpercre feljöttünk egy gólra, de sajnos nem tudtunk labdát szerezni. Egy időntúli szabaddobásra még volt idő, de Nagy László lövését leblokkolták.

A válogatottnak ez volt az ötvenedik mérkőzése az Európa-bajnokságok történetében. Az oroszokat még egyszer sem sikerült legyőzni a nagy tornákon.

Eredmény – Férfi kézilabda Európa-bajnokság, D csoport, 2. forduló

Oroszország – Magyarország 27-26 (14-10)

II. félidő

26-30. PERC: Gorbok visszajött és megint lőtt egyet (26-23), Nagy László ötödik góljával újra kétgólos a hátrányunk (26-24). Sikerül megszerezni a labdát, de Faluvégi labdájába belenyúlnak, megint ők támadhatnak. Shelmenko valahogy beküzdötte magát, és bedobta (27-24). Másfél perc sincs hátra amikor Dzsamali újabb gólt lő (27-25). Shelmenko fölé dobta, Iváncsik pedig beviszi a szélről (27-26). Tíz másodperccel a vége előtt orosz időkérés. Időntúli szabaddobás a mieink javára, többen voltak bent, így egy embert kiszórtak. Nagy László a blokkba lőtte, kikaptunk 27-26-ra!

21-25. PERC: Labdaszerzés után Pásztor gyors góljával feljövünk mínusz négyre (24-20). Hiába lőnek gólt, előtte már szabálytalanság volt. Dzsamali lövése után sarokdobás. Nyolc perccel a vége előtt Dujsebajev időt kér. Bánhidi kapott jó labdát, a beállós befordult, és befújták a hetest. Pásztor odaállt, és bedobta (24-21). Chernoivanovnak játszották be, Bartucz védeni tudott. Dzsamali páros lábról felugrott, majd nagyon bevarrta (24-22).  Hihetetlen, Gorbok nagyon bevágta, ahogy Dzsamali is (25-23).

16-20. PERC: Kiszórtak egy magyart is, a hetest pedig bedobták, Nagy László óriási erejű lövésével zárkózunk (21-18). Passzívnál Dibirov vitte be a szélről, gyönyörű cunderral tette be (22-18). Iváncsik első lövését rontja el a tornán, Zhitnikov góljával már öttel mennek (23-18). Shelmenko vitte be akadálytalanul (24-19). Sikerül kiharcolni egy hetest, Kireev ezt is kivédte.

11-15. PERC: Passzívnál Zhitnikov ment bele, Bodó gyenge lövését pedig hatástalanítja a kapus. Majdnem egy percig támadta az oroszok, a végén persze bedobták (19-15). Pásztor a szélről eredményes (19-16), több mint hat és fél perc után lőttünk gólt. Shelmenko találatára Bodó válaszolt gyorsan (20-17), Mikler pedig visszajön a kapuba. Közben két percig emberelőnyben leszünk.

6-10. PERC: Kireev most tudta, hogy hová lő Dzsamali, de Bartucz is bemutat két szép védést. Magyar hetes, Iváncsik nem hibázza el, másfél meccs alatt még nem rontott lövést(!) (16-15). Bartucz véd a kapufa segítségével, Dzsamali ezt most egy kicsit elkapkodta. Atman páros lábról felugorva bombázott a mieink kapujába (17-15). Magyar belemenés után orosz gól (18-15), utána pedig ziccert rontunk.

1-5. PERC: Atman lőtt közbe, Bartucz ott folytatja, ahol az első félidő végén abbahagyta. Ancsinnak sikerült átlőnie az orosz falat (14-11). Bartucz megint véd, de hétméteres. Dibirov kísérletét is védte a Csurgó kapusa. Dzsamali után Iváncsik is lő egyet. A gyors orosz gól után megint az iráni születésű balátlövő talált be (15-14). Sajnos megint kettőre nő a hátrány.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

I. félidő

26-30. PERC: Kiegészült a magyar csapat, Bodó szépen előtte a hosszú alsót (13-9). Shelmenko újra át tudja lőni a magyar falat (14-9). Bánhidi megkapta a labdát, és kiharcolt egy hetest, amelyet Gazdag vállalt el, de a kapus hárítani tudott. Elvették az oroszoktól, Nagy azonban mellé tüzelt. Bartucz jól szállt be, Bánhidi góljával feljövünk mínusz négyre (14-10). Az oroszok elvesztették a labdát, de visszakapják, mivel előtte már időt kértek. Vészkapussal támadtak, de sikerült labdát szereznünk. Schuch találta magát ziccerben, de Kireev megint védett.

21-25. PERC: Nagyon bizonytalanok vagyunk, előbb három gyors orosz gól egymás után (11-7). Dujsebajev időt kér, Bartucz érkezik a magyar kapuba. A cserekapus védéssel mutatkozik be, Schuch pedig belemegy, így elveszik tőlünk a labdát. Bartucz bravúrral véd emberhátrányban, majd Faluvégi bedobja a lerohanás után (11-8). A gólszerző is kimegy, kettős emberhátrányban vagyunk. A megítélt hetest Dibirov bedobja (12-8), majd labdát szerez, és a gyorsindulás után ötödik gólját szerzi (13-8).

16-20. PERC: Shelmenko azonnal kihasználta (7-5). Chernoivanov szándékos beleért lábbal a labdába, ezért kiállították. Pásztor kanyarodott fel, Dibirov belülvédekezés miatt megy ki. Öt a három ellen végre sikerül gól lőni, Pásztor volt eredményes (7-6). Mikler véd egy szépet, Pásztor kezéből pedig kicsúszik a labda kettős emberelőnyben. Gorbok meg is várja, hogy kiegészüljenek, azonnal bebombázza (8-6). Nagy nem teketóriázott, szépen átlőtte a falat (8-7). Mikler újfent véd egy szépet.

11-15. PERC: Dzsamali újfent pontatlan, szerencsére a kapufa kisegíti Mikler. Iváncsik betör a szélről, a kapufáról pedig bepattan a labda (5-5). Zubai nem tudja összeszedni a bejátszást, de azért mert faultolták. Passzív után Dibirov indult, és ezt is belőtte (6-5). Dzamali kapott hatalmasat, Kalarach megy is ki két percre. Megint véd az orosz kapus, sajnos Faluvégi is a kiállítás sorsára jutott.

6-10. perc: Megint kettővel mennek, de Hornyák hetesével zárkózunk. Dibirov megint betalál, ezúttal az üres kapuba (4-2). Hornyák most elpuskázza a hetest, szerencsére ők is pontatlanok. Nagy László ment föl, és megszerzi első gólját. Mikler véd egyet, majd Ancsin is átlövi őket (4-4). Gorbok lövése utat talál a magyar kapuba (5-4), Tchelischev kiállítása után emberelőnyben játszhatunk.

1-5. PERC: Az első magyar támadás után Ancsin lövését védte a kapus, a túloldalon Chernoivanov beállósból volt eredményes (1-0).  Bánhidinek nem jó a bejátszás, a villámgyors Dibirov pedig újabb orosz gólt szerez (2-0). Dzsamali ment föl, majd megszerezte az első találatunkat (2-1). Az orosz beállós ezúttal a kapufára dobta, tőlünk pedig elveszik belemenés miatt. A labdaszerzés után Nagy indult meg, de szabálytalankodtak vele szemben. Dzsamali a szabaddobás után pontatlan volt.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A bemutatásokon már túl vagyunk a gdanski arénában, a himnuszok következnek, előbb az orosz, majd a magyar.

Előzetes:

A Montenegró elleni szombati siker után ismét pályára lép a férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából újabb nagyon fontos mérkőzés vár Talant Dujsebajev csapata, a hétfői ellenfél a nyitó körben Dániával szemben hat góllal alulmaradó Oroszország lesz. Amennyiben a válogatott győz, biztosan bejut a középdöntőbe.

A meccs további érdekesség, hogy Dujsebajev és Dmitriy Torganov 1993-ban még együtt nyertek világbajnokságot még orosz színekben.

A szbornaja ellen kétszer is játszott a selejtezők során a magyar együttes, most viszont egy jóval erősebb orosz válogatott lép majd pályára a gdanski csarnokban. Torgovanov mester ismét számíthat Alexander Chernoivanov (beállós), Pavel Atman (irányító), valamint a nyártól már Szegeden kézilabdázó Sergei Gorbok (balátlövő) játékára. A vakbélműtéten átesett Konstantin Igropulo viszont még mindig a maródiak listáját erősíti.

A válogatott csapatkapitánya, Nagy László a következő dönthet a mai mérkőzésen:

A kevesebb technikai hiba, a kevesebb eladott labda és a ziccerek kihasználása, ez döntetheti el a mérkőzést.

A férfi kézilabda-válogatott kerete

Kapusok: Bartucz László (Csurgói KK), Mikler Roland (MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Csurgói KK), Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
Irányítók: Faluvégi Rudolf (Csurgói KK), Nagy Kornél (Dunkerque – Franciaország)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Ceglédi KKSE), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad – Svédország)
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgói KK), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik