Sport

A játékvezető coming outja a nap híre Amerikában

Tíz meccset játszottak ma az NBA-ben, mégis Bill Kennedy, az NBA kitűnő játékvezetője és a Rajon Rondo elleni ítélet vitte el a játéknapot.

A Sacramento Kings nem is játszott ma, mégis egyik játékosa Rajon Rondo és az észak-amerikai kosárlabdaliga egyik legjobb játékvezetője, Bill Kennedy közti szóváltás és az azt követő esemény lett a nap híre.

Történt, hogy a spori a Yahoo Sports-nak adott interjújában elmondta, nem csak arra büszke, hogy az NBA-ben lehet bíró, hanem arra is, hogy meleg. Lépésével azt szeretné üzenni a többi sportban tevékenykedő meleg fiatalnak, hogy mások véleménye miatt sosem szabad megtagadniuk önmagukat.

A dolog előzménye, hogy bő egy héttel korábban a Sacramento Kings játékosa, Rajon Rondo homofób kijelentéseket tett a játékvezetőkre, miután kiállították. A három bíró között történetesen Kennedy is ott volt. Rondót azért küldték le a pályáról, mert több technikai faultot is elkövetett egymás után. A játékos ezután kelt ki magából, ezt később, a fegyelmi eljárás alatt tagadta.

A szövetség végül ítéletet hozott: Rondo lett a harmadik NBA-játékos, akit büntetéssel sújtottak homofób viselkedés miatt, de ő lett az első, akit el is tiltottak. A játékvezetői testület és az NBA vezetősége is biztosította Kennedyt a támogatásukról.

Sokak szerint az ehhez hasonló coming outok pozitív hatással lehetnének a melegek megítélésére, erre a sportéletben különösen nagy szükség van. Öt évvel ezelőtt még Németországban is előfordulhatott, hogy Michael Ballack menedzsere simán “lebuzizza” a válogatottat. Az ilyen, és ehhez hasonló esetek miatt lehetne fontos, hogy a meleg sportolók felvállalják magukat, és rámutassanak: a homoszexuálisok ugyanúgy tudnak értéket képviselni.

Az idei évben egyébként több sportoló is coming outolt, például az olimpiai ezüstérmes Gus Kenworthy.

NBA, alapszakasz, eredmények:

Indiana Pacers-Toronto Raptors 106-90
Brooklyn Nets-Orlando Magic 82-105
Detroit Pistons-Los Angeles Clippers 103-105 – hosszabbítás után
Atlanta Hawks-Miami Heat 88-100
Chicago Bulls-Philadelphia 76ers 115-96
Memphis Grizzlies-Washington Wizards 112-95
Dallas Mavericks-Phoenix Suns 104-94
San Antonio Spurs-Utah Jazz 118-81
Denver Nuggets-Houston Rockets 114-108
Portland Trail Blazers-New Orleans Pelicans 105-101

Ajánlott videó

Olvasói sztorik