Sport

Erőss Zsoltot cserbenhagyták

Borsik Richárd
Borsik Richárd

2012. 05. 11. 15:14

Az Annapurnáról szörnyű állapotban levánszorgó Erőss Zsoltot hegymászó társai magára hagyták.

Elgondolkodtató, egyben rémisztő leírás látott napvilágot arról, hogy a műlábbal mászó Erőss Zsolt milyen állapotban és körülmények között ért vissza az alaptáborba, miután 7150 méterről visszafordult.

Az alaptárborban Kollár Lajos, Mécs László és a blogbejegyzés szerzője, Földes András újságíró tartózkodott.

Mindhárman kisebb betegséggel küzdöttek, és várták Erőss Zsoltot, illetve akkor még bíztak benne, hogy a lavina áldozatául esett Horváth Tibor is jelt ad magáról.

Részletek Földes András megrázó bejegyzéséből

“…Amikor megszólalt Zsolt rádiója, épp igyekeztem minél nagyobb felületet felfogni a napsugárzásból. …A rádiónkba a már ismertetett zombihang sziszegte: éppen indul, és valaki jöjjön elé, mert alig áll a lábán, ráadásul az expedíció minden hegyen maradt felszerelését is le kell hoznia.

A napon azonban senki nem mozdult. Laci (Mécs László – a szerk.) egy ideig kortyolgatta a kávét, majd mosolyogva megjegyezte, hogy valójában ő is gyengélkedik, fáj például a füle, úgyhogy nem megy fel. „Akkor senki nem segít Zsoltnak? Én felmennék, de beteg vagyok már mióta” – mondta semleges hangon Lajos (Kollár Lajos). Hiába telepedett közénk kínos csönd, egyértelmű volt, hogy a kínos csönd nem fogja lehozni Zsolt több mint 30 kilónyi felszerelését…

…A meglepetéstől szótlanul összepakoltam, és elindultam a hegyre. Tudni való, hogy az expedíció végén még akkor is segítenek a lejövő hegymászónak, ha amúgy jó erőben van. Az akklimatizáció nélkül 7000 méter fölé mászó Zsolt azonban testileg és lelkileg is pocsék állapotban volt, meg ugye még a közös sátrak, edények, egyebek…

…Derengő alak bontakozott ki a hógerinc tetején. “Te vagy az, Zsolt?” – kiabáltam, amire fütty volt a válasz. Nem értettem, integettem, mentem tovább, aztán lemerevedtem. Nem láttam még Zsoltot ilyen állapotban. …ledobta elém a zsákot, ráült, köhögni kezdett, arcának nyílásain vér és különböző állagú nedvek csorogtak, majd fagytak rá arcszőrzetére.

Felnézett, a szemével intett, hogy itt a csomag. Mondott valamit, de nem tudtam kivenni a szavakat. Elindultunk…”

erőss (erőss,)
Erőss Zsoltról a neki segítő Földes András készített fotót

Sajnos a történetnek itt még nem volt vége. Erőss Zsoltra és Földes Andrásra rátört az este, sötétben, ködben kínlódtak lefelé a 30 kilónyi felszereléssel. Félő volt, hogy eltévednek, így fontos lett volna, hogy a társak eléjükjöjjenek, hogy lámpafényük adjon tájékozatást a pozíciójukról.

Földes András rádión hívta a 4200 méteren fekvő alaptáborban lévő Mécs Lászlót, íme, a kettőjök közti beszélgetés, Földes tolmácsolásában:

-…Hány méteren vagytok? – kérdezte társunk kedélyesen. Már vacsoraidő volt, a kellemes klímájú étkezősátorban ülhetett.
– 4485 méter. De miért?” – kérdeztem, mert nem tudtam, hogy a hét meglepetésből most jön a hatodik.
– Oh, akkor rendben van, múltkor néztem, hogy 4500-on van a lemenet a gleccserre. Mindjárt ott vagytok. Vagy lehet, hogy nem rég hagytátok el.
– De nem jönnél ki elénk, hogy biztosak legyünk?
– Hát, persze, ha nagyon kell, de az egy óra azért. Szerintem jó helyen vagytok.

Vétel, vége.

Nem egyszerű a hazafelé vezető út sem

Az expedíció a 4200 méter magasan álló alaptáborból Tatopaniba repült helikopterrel, ahová épségben meg is érkezett. A terveknek megfelelően onnan azonnal dzsipbe ültek, és Pokhara felé vették az irányt, de félúton a jármű lerobbant, sokáig kellett a dzsungel közepén rostokolniuk.

A módosított tervek szerint visszaszállították őket Tatopaniba, ahonnan csütörtökön helikopterrel utaztak Pokharába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.