Poszt ITT

Facebook-keselyűk keringenek a nemzet halottai felett

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2016. 02. 25. 16:34

Korábban a témában:

Másképp nem tudom szemléltetni azt az elkeserítő jelenséget, ami hónapok óta dívik a közösségi oldalon egy-egy híres ember halála kapcsán.

A like ez esetben a részvétnyilvánítás jele.

Ez állt az egyik legnagyobb hírportál szinte minden halálhíre mellett a közelmúltig. Ismerős a mondat? Hát persze, hogy az. Eddig is átlátszó és visszataszító volt az ilyen és ehhez hasonló felszólítás a like-gyűjtésre, de így-úgy védhető volt azzal, hogy a követők nem képesek máshogy kifejezni a sajnálatukat.

“Mégis csak jelezni kell valahogy a gyászt, nehogy félreérthető legyen az a sok like” – érvelhettek a szerkesztők. De ennek szerdán véget vetett a Facebook – gondolhattuk naivan.

Mark Zuckerbergék ugyanis világosan látták a morbid ellentmondást, ami a tetszik gomb és a gyász között feszült. Többi közt ezért is vezették be a reakciógombokat, köztük a szomorúságot jelző arcot, amely mostantól megfelelő eszközként szolgálhat a részvét kifejezésére.

Nem kellett sajnos sokat várnunk az első gyászhírre: csütörtökön meghalt Psota Irén, a nemzet színésze. Az emberek, ahogy az várható volt, nagy többségben a szomorú-gomb megnyomásával mutatták ki sajnálatukat.

Ám voltak Facebook-oldalak, akiknek ez sem volt elég. Az egyik legnépszerűbb bulvárlap például a következő bejegyzéssel fordult követőihez:

Nyomj egy megosztást, ha te is részvétet nyilvánítanál!

Mert, ha like-gombra már nem tudok embereket terelni a “részvét jeleként”, akkor jó lesz a megosztás is? Vagy mit hittek?

Nem szeretnék senkit kioktatni. Nyilván mindenki a maga és a követői szája íze szerint főzi a kásáját. Ezt az elhunytakon lakmározó keselyűtempót viszont mélységesen elítélem, elutasítom és felháborítónak tartom.

Úgy érzem, itt az ideje, hogy leszögezzük: aki a reakciógombok bevezetése után is képes like-okat, megosztásokat kisajtolni a követőiből egy-egy haláleset kapcsán, az nem közösségi oldal szerkesztő, hanem egy gátlástalan hiéna. Ezen nincs mit szépíteni.

A vitát elkerülendő: nem vagyok ellene a figyelemfelkeltő címeknek, a hype-olásnak, az olyan kattintásösztönzésnek, ami nem megy a hitelesség rovására. Sőt, egyes esetekben nagyon is indokoltnak tartom a felszólítást a megosztásra vagy like-olásra. (Lásd: eltűnt emberek utáni kutatás.) És természetesen én is örülök annak, ha tömeges aktivitást látok, DE nem ilyen áron.

Mi itt a 24.hu-nál nem mentünk és nem is fogunk belemenni ilyen gyomorforgató like-vadászatba és remélem, ebben minden jó érzésű szerkesztő kollégával és szerkesztőséggel egy véleményen vagyunk.

A fent említett bulvárlap időközben korrigálta a Psota Irén haláláról szóló bejegyzés szövegét. Lehet, előbb gondolkodni kellett volna…

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.