Szórakozás

Meghalt Psota Irén

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 25. 13:25

Korábban a témában:

Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, közölte a Madách Színház az MTI-vel.

A színésznő az elmúlt években folyamatosan egészségi problémákkal küzdött, emiatt több időt töltött már a kórházban, mint saját otthonában. Tavaly év végén combnyaktörést szenvedett, műtéte után azonban szívinfarktust kapott. Néhány hete fulladásos rohamokkal szállították kórházba, akkor tüdőgyulladással kezelték. Ápolója aggódott érte rossz kedélyállapota miatt, ami gyógyulását is nehezítette. Végül szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el.

Psota Irén 1929. március 28-án született Budapesten. Gyermekkorától a színészi pályára készült.

1952-ben végzett a Színművészeti Főiskolán és azonnal a Madách Színházba szerződött. Játszótársai a Teátrum olyan legendás művészei voltak, mint – a teljesség igénye nélkül – Tolnay Klári, Kiss Manyi, Pécsi Sándor, Márkus László, Mensáros László és Gábor Miklós, ahogy később Almási Éva, Huszti Péter és Szerednyey Béla is.

1980-90-ig a Népszínház, majd a Nemzeti Színház művésze volt, 1990-ben visszatért a Madách Színházba, amelynek visszavonulásáig tagja maradt.

Klasszikus és kortárs drámák, vígjátékok és musicalek főszerepeinek tucatjait játszotta el hosszú és tartalmas pályafutása során. Minden műfajban és minden szerepében kiemelkedőt alkotott. A színpadon és a magánéletben is rendkívüli hatással volt a kollégáira és a közönségre. Egyedi orgánuma és megjelenése különlegessé tette a legkülönlegesebbek között. Szeretett élni és az élet is szerette őt.

A Színházi Adattár szerint 127 színházi bemutató fűződik a nevéhez, hatvannál több filmben és számtalan TV-játékban játszott. Három nagylemeze jelent meg. Gazdag és színes pályájáról három könyvet is írt. Az utolsó, 2008-ban megjelent művének címe: Csak a halálom előtt olvasható el, de siess!

Utolsó színházi munkája a Psota, Psota, Psota! című önálló estje volt a Madách Színházban. A 80. születésnapja után, 2009. április 11-én, szombaton este játszott utoljára, aznap vonult vissza a színpadtól. Psota Irénnel a Madách Színház és a Magyar Színháztörténet legendás színésznője távozott.

Budapest főpolgármestere közleményben tudatta: Psota Irént, aki 2014-ben lett a főváros díszpolgára, az önkormányzat saját halottjának tekinti, ahogy a Madách Színház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A Madách Színház Facebook-oldalán búcsúzik Psota Iréntől, idézik utolsó gondolatát is:

Gyönyörűséges pokol ez a pálya. És az élet?
És ez így együtt? Hát?!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.