Poszt ITT

Áder aranyat érő tanácsa Orbánnak

Az AlMa szerint Orbán Viktor már akkor is hátradőlhet, ha (kampány)csendben marad.

Ha most vasárnap lennének a választások, az államfő nem kért volna önmérsékletet a pártoktól. De kért, mert „a szabad választás a demokrácia ünnepnapja”, és úgy látja, azt veszélyezteti a kampány, amelynek még nincs is itt az ideje, így az „nemcsak haszontalan, hanem meddő is lehet az ország szempontjából”, mert elveheti az időt az érdemi munkától. „Még nincs kampányidőszak. Most még adott a lehetőség, hogy a hátralévő fél év bölcs és előrelátó munkával” hasznosuljon a köz javára. Áder János emlékeztetett rá, hogy 2014 tavaszán hetedszer döntünk szabadon országgyűlésünk összetételéről, és arról is, hogyan képzeljük közös jövendőnket.

Az államfő az önmérséklet jegyében ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a magyaroknak mennyi veszítenivalójuk van szabad akaratuk döntései miatt. Ez az Alternatív Magyarországért megítélése szerint ugyan értelmezhető szintén kampányüzenetnek, ám biztos, hogy “bölcs tanácsként a jelenlegi kormányfőnek aranyat ér.” Az AlMa szerint az ellenzék nem érdemel ugyanis győzelmet, ha azzal szemben, hogy Orbán Viktor a rezsicsökkentést, a devizahitelesek támogatását nemzeti ügynek nevezi, annyival tud csak előállni, hogy „Magyarország nem teljesít jobban” vagy azzal, hogy “a kormány nem kormányoz, hanem kampányol”.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor a baloldalnak már pajzsra kellett volna emelnie leendő kormányfőjelöltjét – emlékeztetett az AlMa, amely szerint nem véletlen, hogy nem látni azt, aki szavatolja az Orbán-váltó koalíció stabil működését, aki nem nyúl bele fölöslegesen a gazdaságba, megnyugtat külföldi befektetőt és hazai polgárt. Azt az idilli jelöltet, aki megfelelne a baloldali “vezérképnek”, aki átlátja, hogy társai között több az érdek-, mint az értékvezérelt szereplő, de érzékeli, hogy a 2014-es voksolás még mindig zsigeri lesz, éspedig azért, mert a szavazók között ez éppen fordítva van. Káosz van a szereposztásnál – írja az AlMa.

A forgatókönyvet 2014-re az az Orbán Viktor írta, aki pontosan tudja, hogy egy diadallal akár tartósan is a kormányrúdnál maradhat. Stratégiája egyszerű, hiszen a hátralévő hónapokban nem változik varázsütésre a választó. A mindennapokat már most is a fásultság hatja át, az embereket nem az ország demokratikus, hanem a saját megélhetési deficitje érdekli. Nem véletlen, hogy a Fidesznél a szociális vonások előtérbe kerültek, hiszen Orbán Viktor a legjobb szimatú magyar politikus, szociális érzékenységével, amellyel mindenkinek ad, oldja a róla kialakult “megosztó politikus” képét, pártja baloldali programjával pedig teljes káoszt okozott baloldali ellentáborában – értékelte az AlMa.

A Fidesz helyzete valóban jobb, mint eddig bármikor. Az államfő bölcs intelme főleg a Fidesznek hasznos, hiszen a választások nem most vasárnap lesznek, és a jelek szerint Orbán Viktort csak Orbán Viktor verhetné meg. Ha (kampány)csendben marad, akkor nyer. Ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz úgy elverné a baloldalt, mint az X–faktor az összes többi tévéműsort, beleértve a híradókat Orbánnal (Viktorral vagy Ráhellel) vagy nélküle. Ha most vasárnap lennének a választások, sem az MSZP, sem az Együtt 2014, sem más nem úszná meg a méretes zakót – véli az alternatív mozgalom, amely ezt – a jelenlegi helyzetben – a választók bölcs döntésének tartaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik