Poszt ITT

Orbán, az ember – István, a király – és Buddy, a csendszennyező

Áll a bál az újabb Alföldi-rendezés miatt. Ki így, ki úgy értékel. Az AlMa a kormányfő véleményére lenne kíváncsi.

Vidnyánszky Attila ugyan már megszólalt, de ő…

Ő nagy tűzijáték-rajongó lehet, mert, ha tehette volna, inkább azt nézi Kósa Lajos (Fidesz) Debrecenében, mint pályatársa rendezését Szegeden, ami Botka Lászlóé (MSZP) – emlékeztetett az Alternatív Magyarországért (AlMa). Az idő azonban nagy úr. Elfújta Vidnyánszky terveit, így mégis belekukkantott a darabba, s rögtön ítélt is. Az utolsó tíz perc alapján. Az AlMa ezért mégsem ítéli el őt, sőt. Tiszteli bátorságát.

Az alakulófélben lévő szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében megjegyezte: a Nemzeti Színház új direktora mondhatta volna azt is, hogy a köztévében sugárzott István, a királyt (Erkel) nézte, bár ezt úgysem hitte volna el neki senki. Az AlMa elgondolkodtatónak tartja, hogy kinek fog Vidnyánszky színházat csinálni. Mert a nemzet bizony Alföldit nézett, Vidnyánszky meg hangsúlyozottan nekik akar teátrumot. Nehéz ügy lesz ez.

Főleg úgy, hogy a kormányfő még nem nyilvánult meg. Mit szólnak a fanyalgók, ha ne adja isten, Orbán Viktor azt mondja, az ő világképébe simán belefér a „Veled, de Nélküled”, a magyarul nem tudó Isten elutasítása – még akkor is, ha mégsem akarja otthagyni az EU-t. És tetszett neki annak bemutatása is, hogy a politikai vezető is ember, aki döntései előtt önmagával is megharcol.

Bayer Zsolt is megszólalt

Az AlMa szerint Alföldi egy dologról biztosan hű kórképet adott. Tart a magyar-magyar háború, amihez bőven szolgáltatott muníciót a Fidesz-alapító publicista is, akit oly mélyen érintett az átdolgozás, hogy rögvest visszaadta a Szörényi Leventétől kapott díját. Ő sem várta meg Orbán Viktor véleményét, pedig jobban tette volna, hiszen a magát konzervatívként is meghatározó AlMa szerint az átdolgozás nem bántotta meg a konzervatívokat, akik közül vélhetően szintén sokan unják a politikát, és cseppet sem bánták, hogy Istvánból ember is lett, nejéből kacérkodó nő, a lovagokból SS-tisztek meg békefenntartók.

Miközben már a szombati családi ebédnél is az áthallásokról vitáznak, az alakuló mozgalom szerint szent együgyűségre vall nem látni, hogy Orbán Viktor nem lehet király és nem kehet lázadóvezér, miközben persze ez is, az is, mint ahogy minden ember kicsit István és Koppány is, kivéve talán a rossz tanácsadókat, a haszonlesőket, akik voltak, vannak, lesznek.

Az AlMa szerint a 2013-as átdolgozásnak nincs olyan politikai üzenete, mint a harminc évvel ezelőttinek. Ha lenne, akkor a külső hatalommal, az EU-val szembeszegülő Koppány győzne az Európával megalkuvó Istvánnal szemben, aki egyébként önként átadná a hatalmat, csak ne lázadjon már a pogány vezér.

„Oly nehéz a választás”. És értelmetlen is, hiszen hogyan választhatna konzervatív olyan konzervatív pártot, amely többedszer hány fittyet a magántulajdonra, és melyik valódi baloldalinak tetszik a rezsicsökkentés lekicsinylése. Amit Alföldi rendezése csak felvillantott, azt a darab fogadtatása igazolja is, Magyarországon lehetetlen a racionális párbeszéd, mindent áthat a kirekesztés. Az alattvaló csak akkor érzi biztonságban magát, ha valamelyik oldalra áll. Nem vallásos alapon, a tradíciót, erkölcsöt felülírhatja az anyai szó, ezért négyelik fel Koppányt, akihez pedig sokkal inkább köthető lenne az ilyen bizánci hatalomfelfogás – írja az Alma.

A mozgalom szerint az István, a király nem a hatalomról, hanem az emberekről szól, akiknél jelenleg is belefér Szent Istvántól a sámánokig szinte minden – írja az AlMa, mely szerint Alföldi egy dologban tévedett. A Szent Korona nem záródik, hiszen a magyarok tömegével mennek Nyugatra, kalandozni.

Csendszennyezéssel vádolnak egy papagájt

Állandóan az Old MacDonald Had a Farm című gyerekdalt énekli egy papagáj Nagy-Britanniában, amivel már annyira a szomszédok agyára ment, hogy panaszt tettek az önkormányzatnál a madár gazdája ellen csendszennyezés címén.

A The Daily Telegraph című brit lap szerint a 12 éves Buddy nem vádolható teljesen monoton műsorszolgáltatással, mivel a dal szünetei közben gyakran üvölti, hogy “rendőrség!” – ahogy a torkán kifér. Emellett van, hogy azt rikácsolja: “rendőrség, kamera, felvétel!” Ha telefon szól, Buddy azonnal rákezd a “Helló! Ki beszél?” kérdésre. A madár műsorát Az Addams család tévésorozat főcímzenéjével is sokszor színesíti.

A szomszédok két éve szenvednek. Panaszukra az önkormányzat azt javasolta a madár gazdájának, a 62 éves Stephen White-nak, hogy tanítsa meg papagáját hallgatni. A tanácson a férfi csak kacagni tudott. “Buddyt nem lehet csendre bírni. Mégis mit várnak tőlem? Vágjam el a hangszálait? Többször költözködtünk, de bárhol laktunk korábban, sohasem volt baja senkinek Buddyval. Mindig a lakáson belül van, soha sincs a szabadban” – mondta.

Jelenleg az önkormányzat ott tart, hogy zajfigyelő berendezést telepített az egyik szomszéd lakásába, aki két hónapon át szorgosan feljegyezte a papagáj összes “nyilatkozatát”. Az önkormányzat közölte: White azt kockáztatja, hogy felelősségre vonják antiszociális viselkedésért. A férfi készen áll a jogi harcra, bár az egész hercehurcát adópénz-pocsékolásnak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik