Poszt ITT

Más ez a másság

A buzizó akart közterületet elnevezni a leszbikussággal vádolt írónőről – írja az AlMa, amely szerint semmilyen mentség nincs a homofóbiára, antiszemitizmusra.

Kerényi Imre javasolta Tarlós Istvánnak, hogy nevezzenek el közterületet Tormay Cécile írónőről. A miniszterelnöki megbízott ezt nem beszélte meg senkivel, nem kapott rá utasítást.  Azzal érvelt, hogy jelentős magyar írónő, irodalmi Nobel-díjra is jelöltek, és műveiben sem fedezte fel az antiszemitizmust – emlékeztetett az Alternatív Magyarországért.


Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott Tormay Cécile névtábláját avatja a Kőfaragó utcában
Fotó: Neményi Márton

Kerényi különválasztaná a politikai és a művészi tevékenységet, nem hajlandó Zelk Zoltánt kiirtani a magyar irodalomból, mert “Rákosival puszilkodott”, Gorkijt se veti ki a könyvtárából, mert “Sztálin talpnyalója volt”, miként Nyirő Józsefet sem, mert “Szálasinál bohóckodott”.

Az AlMa ezt méltányolja, de álságosnak tartja, hogy Kerényi szerint bölcs megoldás a közterületi elnevezésről kikérni egy olyan akadémia állásfoglalását, amely korábban az aczéli „három T” – tiltott, tűrt, támogatott – mintára most Gorkijt a „nem javasolt” kategóriába tette.Az MTA állásfoglalásához jó adalék lehet, hogy Tormay Cécile apja Tormay Béla nemcsak mezőgazdasági szaktekintély, és államtitkár volt, hanem az MTA tagja is.

Az AlMa ugyanakkor idézi a Tormayról szóló Wikipédia-szócikket is, amely szerint Zichy Rafael (1877–1944) válása után 1925-ben azt állította, hogy Tormay leszbikus kapcsolatot tartott fenn Zichy volt feleségével. A kapcsolatot részletesen tárgyalta a korabeli baloldali sajtó. A botrány kirobbantója ellen végül a két nő rágalmazási pert indított, a bíróság – Horthy Miklós kormányzó személyes közbelépésére – nekik adott igazat, de Tormay életében nem a grófnő volt az egyetlen nő: a háború előtt tizenöt évig fűzte gyengéd viszony egy Francesca Orsay nevű olasz nőhöz; élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval közösen vásárolt villájukban Mátraházán éltek.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén a jobbikos Losonczy Pál ugyanis provokációnak nevezte, hogy a Tormay Cécile-ről elnevezett köz ellen tiltakozott az MSZP, a Mazsihisz és a Zsidó Világkongresszus, csütörtökön pedig a párt alelnöke, Novák Előd homoszexuális és zsidó lobbiról beszélt a Nemzeti Színház távozó vezetőjével, Alföldi Róberttel összefüggésben.

Korábban Kerényi Imre is minősíthetetlen stílusban kritizálta az Alföldi-féle Nemzetit. Az AlMa furcsállja, ha az antiszemitizmus felülírja a homofóbitát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik