Poszt ITT

Orbán történelmi tévedése

Az AlMa szerint mielőbb megszabadulnak az új tagországok a régi (a posztkommunista diktatúra összeomlása után felállt) elitjeiktől, annál sikeresebbek lesznek az unióban.

Történelmi hibának nevezte a miniszterelnök, hogy a posztkommunista országok a diktatúra összeomlása után nem csatlakoztak azonnal az Európai Unióhoz. Orbán Viktor szerint az EU pozíciója erősebb lenne, ha ez megtörtént volna. A magyar kormányfő megismételte, hogy az erős Európához erős nemzetek kellenek, a közösségnek pedig tisztelnie kell alkotó nemzetei akaratát. Az Alternatív Magyarországért (AlMa) mozgalom lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy ez „egy megosztott ország magabiztos kormányfőjének üzenete egy jóval kevésbé megosztott közösségnek”.

„Történelmi tévedés ez, hiszen miközben az EU tagországaiban közös veszély a populizmus, arra válaszul Orbán Viktor, mint a szocializmusban, államkapitalizmusban szocializálódott öreg fideszes (a régi elit egyik kulcsfigurája) csak a Horthy-kor ásatag üzeneteit ismételgeti. Európának szóló, hiteles, valóban új üzenete nincs a magyarok kormányfőjének, aki burkoltan vagy nyíltan, de mindig visszatér a hagyományos sérelmi politika mantráihoz” – emlékeztet az AlMa, amely szerint posztkommunistázni sem ildomos olyan időkben, amikor jelenleg sokak éppen azzal vádolják a magyar kormányt, hogy a szocializmusnak nevezett államkapitalizmust építi gőzerővel vissza.

„Röhög a történelem, miközben önmagát ismétli. A diktatúra összeomlása után ugyanis az EU szinte azonnal kardjába dőlhetett volna, amikor szárba szökkent minden mélyen vadkeleti gyökerű hagyományunk. Hiszen emlékszünk, jöttek az árulások, öncsalások, becsapások, például az egykori maroknyi, de népszerű Fidesz lezüllése a mai trafikmutyizással vádolt szövetséggé.” Mit kezdett volna Brüsszel a „székház-üggyel”, Kaya Ibrahimmal? Ezekkel a hungarikumainkkal erősítettük volna? – teszi fel a kérdést az AlMa, emlékeztetve rá, hogy a Fidesz valójában mindent, ami EU, lefordít belpolitikává.

„Ez persze nem a közösségnek árt, hanem az országnak, de ha a hatalom megtartása az egyetlen cél, akkor az eszköz nem számít. Ha mi, magyarok, vagyis a fideszesek időben elkezdhettük volna a rendcsinálást az EU-politikában, akkor az EU sokkal szebb és jobb lenne.” Az AlMa így fordította le azt, amit most a Fidesz elnöke mondott. De akkor hogy szavaztak volna a Fideszre a belépés ellenzői is? Minél hamarabb megszabadulnak az új tagországok a régi (a posztkommunista diktatúra összeomlása után felállt) elitjeiktől és pártjaiktól, annál sikeresebbek lesznek az unióban.

Az AlMa egyelőre nem akar a nyilvánosság elé állni, de ígérete szerint véleményét továbbra is rendszeresen megosztja az FN24 olvasóival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik