Poszt ITT

Matolcsy és a bankárok reggelije

matolcsy (matolcsy)
matolcsy (matolcsy)

Vonnegut-regénybe illő koncepcióval állt elő Matolcsy György jegybankelnök Magyarország nagy bankárainak megvigasztalására: a kormányzati-jegybanki döntések értelmében ugyan továbbra is bankárokéval verhetik a csalánt, de kapnak reggelit és beszélgethetnek.

A Magyar Nemzeti Bank épületében lezajlott az első egyeztetés a jegybank vezetése és a bankok közt: az első körben meghívott nyolc magyarországi nagybank vezetőjével megállapodtak abban, hogy a jövőben rendszeresek lesznek üzleti reggelik.

Nézhetett nagyokat Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank Zrt elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Rik Scheerlinck, a K&H Bank Zrt. vezérigazgatója, Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke, Surányi György, a CIB Bank Zrt. igazgatóságának elnöke, Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Wiedner Heinz, a RAIFFEISEN BANK Zrt. vezérigazgatója, Zolnai György, a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.elnök-vezérigazgatója és Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, amikor megkapták a személyre szóló meghívót a Magyar Nemzeti Bankba.

Matolcsy György
Fotó: MTI/Soós Lajos

Egyrészt ezzel Matolcsy György elárulta, hogy tudja a nevüket és az e-mailcímüket, még ha eddig jellemzően nem is használta ezt a tudást a különböző kormányzati és jegybanki lépéseinek megálmodásakor.

Másrészt pedig ezzel a jegybankelnök szakított annak látszatával is, hogy itt intézmények állnak intézményekkel viszonyban. Nem. Ha balhézol, Béla, akkor az a te személyes döntésed, nem a bankod érdekrendszerét közvetíted. Nem a bankodat hívom meg, hanem téged. Egy embert pedig mindig jobban lehet stresszelni, mint egy intézményt, kivéve, ha Csányi Sándornak hívják.

Harmadrészt – és nem utolsósorban – ezzel a jegybanki egyeztetésben is elindult egy olyan folyamat, amit a kormányzati politizálásban már megszoktunk: a kormány kiválasztja, kivel szeretne egyeztetni, kívülállók számára misztikus szempontrendszer szerint, majd rásüti, hogy ez volt a társadalmi egyeztetés. Ebben az esetben például a kormány politikájával szemben többször is szembehelyezkedő gigantikus Erste Bank, a vállalati bankolásban nagyon jelentős (bár főként a nagyvállalatok között erős) Citibank, a GE-csoporthoz tartozó Budapest Bank, az MKB Bank és a takarékszövetkezetek nem lettek meghívva. Patai Mihály, aki civilben a Bankszövetség elnöke, kapott meghívót, de nem ebben a minőségében.

A közlemény hangsúlyozta, hogy ez az első ilyen egyeztetés, utalva tehát arra, hogy lesz még. Arra is utalt, hogy lesz a bankvezetőknek beleszólásuk a kialakuló programba. (Egyelőre például még nem dőlt el, hogy pontosan ki vállalja majd az extrakedvezményes kisvállalati hitelek bebukásának kockázatát.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik