Gazdaság

Így látják külföldön Matolcsyt

matolcsy györgy (matolcsy györgy)
matolcsy györgy (matolcsy györgy)

Fellélegeztek, bér az új csomagtól nem várnak sokat.

A jogbizonytalanság és a kereslet hiánya miatt nincsen Magyarországon beruházás, nem a hitelszűke miatt – Richter Sándor, a WIIW bécsi gazdasági kutatóintézet munkatársa a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilapnak Matolcsy György jegybankelnök kisvállalati csomagjáról. A bejelentés részleteinek ismertetése mellett nyomtatott és előfizetői online kiadásában az elemző helyesli a kis- és középvállalatok devizahiteleinek forinthitelre váltásának lehetőségét, “még ha nem is tartja csodafegyvernek” azt. Rámutatott, hogy viszonylag kevés kkv-t, tizenhárom százalékukat érinti az akció. Kockázatosnak látja, hogy cserében megcsapolják az MNB devizatartalékait. “A magas államadósság miatt Magyarországnak rendszeresen hitelekhez kell folyamodnia. Ezekhez az ország devizatartalékai adják a biztonsági alapot” – fogalmazta meg aggályait.


Fotó: Kummer János

Richter emellett kétségesnek látja, hogy valóban fellendíti-e a gazdaságot az akció. “Melyik üzem bővíti a termelését akkor, ha nincs a termékei iránt kereslet? Ezenkívül az országban továbbra is fennáll a jogbizonytalanság, amivel a kormány folyamatosan ijeszti el a beruházókat” – tette hozzá. Az elemző szerint Matolcsy György csütörtöki bejelentése egy szélesebb terv része, az MNB-elnök most tesztelte a piacok reakcióját.

A Neue Zürcher Zeitung című liberális konzervatív napilap belföldi kiadásában megjelent cikk szerint a lépés “nem megy olyan messzire, mint amitől előzőleg tartani lehetett”. Elemzők korábban úgy gondolták, hogy Matolcsy alatt a jegybank egy nagyszabású állampapír-vásárlási programot indít – írta a tekintélyes svájci lap.

Egyébként a hazai és külföldi elemzők is nagyobb csinadrattára számítottak Matolcsytól: egytől egyig a vártnál kevésbé radikális lépésekről beszéltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik