Pénzügy

Alapkamat-csökkentés után

Kamat, alapkamat, EBKM. Biztos, hogy tudja, mit jelent?

Miután a jegybank a múlt héten 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, a kereskedelmi bankok sem vártak sokáig. Egyes bankoknál már a csökkentés napján vagy akár egy nappal előtte is új lekötési akciók jelentek meg.

Az alapkamat csökkentése vagy növelése azért fontos pénzügyi hír, mert befolyásolja a kereskedelmi bankok betét- és hitelkamatait is; az előbbieket gyorsabban, az utóbbiakat általában kicsit lassabban.

Alapkamat egyébként az a kamat, amelyet a Magyar Nemzeti Bank a kereskedelmi bankoknak fizet a jegybankban önként elhelyezett kéthetes futamidejű betéteik után. Ha csökken az alapkamat, a bankok várhatóan olcsóbban juthatnak hitelhez így maguk is kedvezőbb feltételekkel tudnak hiteleket nyújtani, viszont a csökkenő betéti kamatok miatt visszaeshetnek a megtakarítások.

Az alapkamat csökkentésekor szinte biztosan új lekötési akciók jelennek meg, a nem akciós kamatok pedig csökkennek.

Ezért ha valaki nem rendszeres megtakarításban és nem túl hosszú távú pénzlekötésben gondolkozik, ha a pénzét betétbe szeretné helyezni, ezt érdemes minél hamarabb megtennie. Bár az alapkamat csak kedden csökkent, például a Raiffeisen, az MKB és az OTP már a múlt héten  új akciós betéti kamatokat hirdettek.

Mire figyeljen és mit jelent?

Valószínűleg mindenki, aki látott már pénzintézeti hirdetést, találkozott már az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató) fogalmával. Azt mutatja meg, hogy 365 nap múlva az elhelyezett betétünk hány százalékát kaphatjuk meg mint kamatot. Tízezer forintos betétnél és 5 százalékos EBKM-nél például 500 forintot, illetve rövidebb lejáratnál annak arányosan kevesebb részét. Az EBKM tartalmazza a bankok költségeit és összehasonlíthatóvá teszi a különböző betéteket.

Betételhelyezésnél, vagyis a pénz lekötésekor általában különbség van a között, hogy milyen feltételekkel tehető ez meg. Van megtakarítás, amelyet a pénzintézet ott vezetett számlához és havonta bizonyos összegű, a számlára érkező pénzösszeghez köt. És van olyan is, amelyhez legalább egy másik fajta megtakarítást kell választani – ilyenkor általában az elérhető kamat is magasabb.

Változik az EBKM a szerint, hogy frissen a bankba tett pénzről vagy meglévő pénzeszközökről van-e szó; mekkora a lekötött összeg és mekkora a lekötés futamideje.  Rövidebb futamidővel gyakran magasabb az EBKM – amikor döntünk, érdemes átgondolni, hogy mikor számíthatunk több pénzre: ha egy évre lekötünk kicsit alacsonyabb lkamattal, vagy ha újra meg újra lekötünk, amikor számolni kell azzal, hogy az EBKM időközben tovább csökken. Több elemzés például jelenleg év végére 4,5 – 4,75 százalékos alapkamatot jósol.

Az EBKM egyébként még mindig nem az a százalék, amennyivel egy év múlva többet ér a megtakarításunk. Ezt a reálkamat mutatja meg, amit azonban előre lehetetlen megmondani, így a választásnál sem lehet figyelni erre.  Ha van 5 százalékos kamatunk és az infláció mondjuk 2,7 százalék volt, akkor az ügyleten 2,3 százalékot nyertünk – ha az infláció 5 százalék feletti, akkor annyit vesztettünk. Az alapkamat jelenleg 5%, az infláció februárban 2,8 százalék volt.

A maximálisan elérhető EBKM éves lekötésnél az akciós betéteknél jelenleg 4,5-5%körül van, a PSZÁF internetes oldalán pedig lehetőség van a megtakarítások  összehasonlítására.

http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/bal_menu/betetilekerdezo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik