Otthon

Ezért érezzük jól magunkat a vidéki stílusú otthonokban

A country stílusban a rusztikus báj és a régi idők eleganciája ötvöződik. Kényelem, hagyományőrzés és harmónia. Ezért szeretjük.

Az angol “country” szó vidéket jelent, ezért, az elnevezést elsősorban angol vidéki stílusként lehetne értelmezni. A valójában azonban ez egy gyűjtőnév, és ennek a stílusnak többféle változata él: angol, amerikai, skandináv, francia, provanszi, toszkán és sok más, nemzeti vidéki stílus létezik.

A vidéki otthonok közös jellemzője a természetközeliség, ami egyfajta nyugalmat és szabadságérzetet is jelent. Az utóbbi években különösen nagy népszerűsége van ennek az irányzatnak, aminek egyik oka a városi zajból való elvágyódás, a harmónia keresése.

Ami az összes változatában közös, az az életérzés, amit közvetítenek.

A vidéki ember gondolkodása kivetül az otthonukra is, éppen ezért az praktikus és célszerűségre törekvő. Értéknek tartják azt a tájat, vidéket ahol élnek. Szívesen mesélnek őseik életéről, megőrzik és tovább éltetik elődeik tárgyait, hagyományait. Ez tetten érhető az építészeti terek, a funkciók kialakításában.  A country könnyed és végtelenül személyes, nem véletlen, hogy jól érezzük magunkat ilyen otthonban.

Fotó: cucinakitchen. co.uk

A country stílus ismérvei

  • Természetes, hagyományos anyagok használata: kő, fa, rattan, kerámia, tégla, len, vászon.
  • A country színeit nehéz behatárolni, a fehértől a finom pasztell színekig szinte minden előfordulhat, de a vidéki stílusú falakhoz az egyszínű virágmintás tapéták vagy csíkok, kockák is illenek.
Fotó: Helen Norman
  • Kezeletlen, durva, esetleg kopott felületek jellemzik.
  • A mennyezet lehet sima fehér, kaphat natúr fa, vagy fehérre festett gerendázott, deszkázott betétekkel.
  • A lámpák fa, réz, kovácsoltvas szerkezetűek. Gyertyákat utánzó. Ha ernyőset választunk, az legyen egyszínű vászon, vagy apró virág mintás.
Fotó: casaideefaidate.com
  • Falambéria a falakon, nyikorgó hajópadló a talpunk alatt. Persze, ma már mindez modernebb, tartósabb kivitelben valósítható meg.
  • Gyakran használnak nyitott polcokat, tárolókat.
Fotó: cucinakitchen. co.uk
  • Sokféle bútor és kiegészítő jól megfér egymás mellett.  Az egyszerűség, a praktikum és a kényelem mindig dominál, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek kiegészítők, dísztárgyak. A régi tárgyak, mint a boroshordó, a csatos üvegek nemcsak dekorációs elemek, hanem használati tárgyként is betöltik funkciójukat.
  • Nagyra becsülik és szívesen alkalmazzák a kézi munkával előállított eszközöket. Sokszor találkozhatunk vesszőből font, szőttes vagy faragott tárgyakkal.
  • A házak központja, lelke a konyha és az étkező fő hangsúlyt kap, hiszen vidéken még mindig az étkezés körül van a fő hangsúly.
Fotó: cucinakitchen. co.uk
  • A nappali fontos része a családi összetartozást, a melegséget árasztó kandalló, ami stílusosan akár egy régi vaskályha is lehet.

  • A fürdőszobában is szívesen használnak a régi életmódra emlékeztető darabokat, antik mosdópultokat, fürdőszoba szekrényeket vagy fából készült kádat, dézsát.
Fotó: casaideefaidate.com

További inspiráló ötletek

Galéria
Fotó: cucinakitchen. co.uk
Hódítanak a stílusos nappalik! Mutatjuk a 9 legkedveltebb irányzatot
Mielőtt bútort vagy kiegészítőket választunk, határozzuk meg nappalink stílusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik