Otthon

10 tipp azoknak, akik skandináv otthont szeretnének

Ahol fontos a lakások otthonossá tétele.

A skandináv otthonok híresek az egyszerűségükről és a szépségükről. Jellemző rájuk a letisztultság, központban meleg funkcionalitással. A skandináv mesterek által készített bútorok javarészt  hibátlan minőségűek melynek köszönhetően az enteriőrök eleganciát sugároznak. A fényt rendkívül fontosnak tartják  ezenkívül az otthonokat a „csend”, a minőségi anyagok és a minimális díszítés jellemzi.
Ha a stílus szerelmesei vagyunk, nézzük mik azok a lényeges elemek amiktől igazán skandináv jelleget kap a lakásunk.

1.Padló

Faltól- falig szőnyeget sosem tesznek Svédországban, szinte minden enteriőrt világos fával burkolnak, kivételt képez ez alól a fürdőszoba.

Fotó: freshome.com

2. Színek

A fehér falak, a hideg szürke és kék textilek egyértelműen  a skandináv enteriőrök egyik lényeges    jellemzője.  Ha mégis inkább színesebb textilek mellett döntenénk válasszunk Marimekko vagy a még dekoratívabb Josef Frank  szövetei közül. Nagyon különbözőek, mégis mindkettő nagyon skandináv.

Fotó: freshome.com

3. Anyagok

Fa, fa és fa. Tegyük a falakra, a padlóra,a  mennyezetre! Ahol szükséges ott kenjük át, hogy világosítsunk a sötétebb árnyalatokon.

Fotó: freshome.com

4. Formák

Tiszta vonalak az építészettől a bútorokig.

Fotó: freshome.com

5. Funkció

Az igazán skandináv enteriőrök nagyon élhetőek. Mellőzik a túlzsúfoltságot és a sok  felesleges dekorációt, színt. Lényegében hagynak elegendő teret maguknak, ami nagyon fontos a nyugalom megteremtéséhez. Mind e mellett odafigyelnek arra is, hogy sok természetes anyag vegye őket körül.

Fotó: freshome.com

6. Bútorok

Számos hihetetlenül jól sikerült darabbal állt elő az évek során néhány skandináv gyártó. A század közepétől kezdődően olyan dizájnerek munkáit csodálhatjuk mint Hans Wegner, Alvar Aalto és Arne Jacobsen. Ezek  a mai napig ugyanolyan szépek, mint 60-70 évvel ezelőtt, ráadásul a mai modern enteriőrökbe szinte kötelező betenni egy-egy ikonikus darabot.

Fotó: freshome.com

7. Kandalló

A skandináv tél nagyon kemény ezért a legtöbb lakásban  és házban találunk kandallót  nappaliban. Ezek gyakran csak egyszerű oszlopok, sok közülük még  a 19. századból való , gyönyörűen csempézett, és a szoba sarkában helyezkednek el.

8. Legyen környezetbarát

A svédek nagyon gyorsan cselekedtek és tették  környezetbaráttá   házaikat. Háromrétegű  üvegezés, megfelelő fal- és tetőszigetelés,  hőszivattyúk, mindezek meglehetősen standard eljárások a  svéd új építésű házakban.

Fotó: freshome.com

9. Kül – és beltér kapcsolódjon egymáshoz

A svédek általában szeretnek a szabadban, a levegőn  tartózkodni , így még  a legkisebb apartmanokban is található erkély vagy terasz.  Ezeket általában fényekkel dekorálják és grillezésre használják. A  hosszú nyári estéket sokszor kint töltik, sütögetnek és kikapcsolódnak.

Fotó: freshome.com

10. Le a porfogókkal!

Bármely skandináv ember megborzongana egy angol viktoriánus belső tér láttán melyek tele vannak kis dobozokkal.  És ebben a sok kis dobozban még több kis doboz található.

Szerző: Horváth Rita

Első látásra szerelem: skandináv otthon, melynek minden szeglete elbűvöl
Mikor a természetesség, szépség és harmónia találkozik, akkor megszületik a skandináv otthon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik