Otthon

Nincsen szép virágoskert rózsa nélkül

A rózsa minden kert ékessége, mellyel gyönyörűen virágzó környezetet teremthetünk otthonainkba.

A rózsák nevelése nem bonyolult feladat, metszés és különösebb gondozás nélkül is életképesek maradnak jó helyen, de a megfelelő gondoskodást meghálálják.

Ideális ültetési időszaka a kora tavasz és az ősz, de rózsát ültetni gyakorlatilag az év összes fagymentes időszakában lehet. Nyáron mindenképpen a konténeres rózsát válasszuk a szabadgyökerű helyett. Néhány tanács rózsák telepítéséhez

  • A rózsák szeretik a napot, így válasszon napfényes területet.
  • Vegye figyelembe a rendelkezésre álló helyet.  Válasszon törpe vagy mini rózsafajtát, ha korlátozott  hely áll rendelkezésre.
  • Ha nagyobb terek állnak rendelkezésre rózsabokrot ültessen, mely virágzáskor nagy, színes virágaival szépen díszít.
  • Egyes rózsabokor fajták alkalmasak színes sövény létrehozására, míg más futórózsa fajták ideálisak pergolák befuttatására. Mérje fel mekkora a szabad területe, mekkora a növény számára az ideális méretű hely, hogyan szeretné a kertben a színeket egymáshoz illeszteni.
  • Gondolkozzon el azon, hogy az adott szín a kertjébe hogyan fog mutatni. Nézze meg a szomszédos kerteket és azonosítsa milyen típusú rózsák termeszthetőek a környéken.
  • Helyi kertészeti központokból vagy faiskolákból származó rózsát termesszen. Ezek biztosan helyi körülmények és feltételek között is jól fogják érezni magukat.

Gondozása

A rózsa olyan, mint egy hölgy: minden nap kell vele foglalkozni, igaz elég rászánni néhány percet. Fontos, hogy az elhalt fás részeket, fonnyadt leveleket és elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, hogy megelőzzük a termésképződést és az ezzel járó nemkívánatos gyengülést. Hetente egyszer-kétszer locsoljuk meg, azonban inkább délelőtt, ne a déli hőségben. Ha hosszú ideig szeretnénk sok virágot látni a növényen, az ültetés utáni első virágzás után érdemes megtrágyázni.

Kártevői

Sajnos a rózsákat a kártevők (gombák, tetvek) is kedvelik. A fertőzést úgy lehet megelőzni, hogy a virágot napos, szellős és nem túl nedves helyre ültetjük. Az is hatásos lehet, ha levendulát ültetünk közvetlenül a közelébe, vagy a rózsaszárakat fokhagymaolajjal, illetve vöröshagyma levével meglocsoljuk. Ha már megtörtént a baj, azonnal kell ellene tenni! A fertőzött részt metsszük le, majd a virág többi részét vízzel mossuk le, és gyomirtó vagy permetező szerrel fújjuk be.

A rózsa nem teljesen télálló növény, ezért ősszel, a téli fagyok beállta előtt az érzékenyebb teahibrideket és a miniatűr rózsákat földdel be kell takarni, de hasonlóan védeni kell a magas törzsű rózsákat is.

Fotók: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik