Mobil

Reagált az Origo létszámleépítésére a MÚOSZ

Közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, miután felröppent a hír, miszerint létszámleépítésre hivatkozva négy újságírójától is megválik ezekben a napokban az Origo.

Mint írják, nem elvitatva a tulajdonos azon jogát, hogy meghatározza, milyen összetételű csapatot kíván a pályára küldeni, szeretnék felhívni a kiadó döntéshozóinak figyelmét néhány megkerülhetetlen szempontra, mindenekelőtt a jogszerűség fontosságára.

A létszámleépítés mint elbocsátási indok csak akkor állja meg a helyét, ha a szerkesztőség statisztikai létszáma a vizsgált időszakban ténylegesen csökken. Hogy így van-e, azt külső szemlélő nem tudja megállapítani, azt viszont tudjuk, hogy az Origo a közelmúltban is vett fel új munkatársakat, ami látszólag ellentmond a leépítési szándéknak

– fogalmaztak.

Megjegyezték, bármi is az elbocsátás valós indoka, a munkáltató részéről történő egyoldalú szerződésbontás esetén az érintetteknek meg kell kell kapniuk minden törvényes járandóságot.

Külön hangsúllyal idézték a hatályos médiaalkotmány alábbi rendelkezéseit:

  1. A médiatartalom-szolgáltató munkavállalója jogosult a médiatartalom-szolgáltató tulajdonosától való szakmai függetlenségre és a médiatartalmak befolyásolására irányuló tulajdonosi vagy támogatói nyomásgyakorlással szembeni védelemre (szerkesztői és újságírói szabadság).
  2. Nem alkalmazható joghátrány a médiatartalom-szolgáltató munkavállalójával szemben amiatt, mert megtagadta a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító utasítás végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik