Mobil

Köszönöm, Samsungot nem kérek, mert az felrobban

Ha iróniáról van szó, az élet ritkán ismer határokat, és ezt most a Samsung is alaposan megtanulhatja. A dél-koreai mobilcégnek akkor ment a legjobban, amikor igazán nem is gyártottak jó telefonokat, most pedig, amikor végre tényleg jók lettek, lehet, hogy tönkre is mennek.

A Samsung pár éve egy elég nagy váltáson lett túl a mobilokkal kapcsolatban. Gyorsan elmondom, miért fontos ez:

  • Senki nem lehet annyira luddita, hogy ne a telefonján élje a fél életét, gyorsuló világunk megköveteli ezt a mai fiataloktól.
  • A Samsung telefonjai egy időben konkrétan az Android szinonimájaként működtek, annyit adtak el belőlük, és olyan erős volt a brand ismertsége.
  • Így Kínán és a Távol-Keleten kívül az embernek két lehetősége volt arra, hogy mobilt vegyen. Vagy iPhone-t vesz, vagy Galaxy-t.
  • Utóbbi pedig most meghalni látszik.

A nagy váltás az volt, hogy amíg a Samsung korábban arról az iPhone-ok konkrét ellentéteit gyártotta, most elkezdtek tényleg szép készülékeket csinálni. Az eddigi műanyag, csilingelő, vízcsepphangon visítozó, szétdíszített rendszerre és erős hardverre koncentráló stratégia helyett letisztult, csupa üveg, vízálló és tényleg gyönyörű telefonokat kezdtek el csinálni, amikből még az idegesítő hangeffektek is nagyrészt eltűntek.

Egy Note 7, ami nem égett ki.
Egy Note 7, ami nem égett ki.

Ennek a nagy váltásnak a csúcsa lehetett volna a Note 7, ami nemcsak a Samsung, de jó eséllyel minden telefonok legjobbja volt. Eddigre ugyanis sikerült eldönteni a cégen belül is, milyen irányba akarnak elindulni a telefonokkal. Amíg az S6 és a Note 5 (a Note-ból egy széria kimaradt, hogy ne látsszon lemaradottnak az iPhone-hoz képest) a jó dizájnért cserébe elhagyott egy csomó olyan dolgot, amit a Note-vásárlók kifejezetten szerettek, mint a bővíthető memória, vagy a cserélhető akkumulátor, a Note 7-be ezeknek egy része már visszakerült.

Csak hát aztán elkezdtek sorra kigyulladni.

Ami ugye igazán soha nem segít, ha az embert telefonvásárlásra kell rávenni. Pedig a Note 7 hatalmas lendülettel indított, előrendelésben csak Dél-Koreában 200 ezer darabot adtak el belőle két nap alatt. Vették, mintha miniszteri rendelet írta volna elő.

Aztán a Samsung bejelentette, hogy önként visszahívja a telefonokat, mert félő, hogy felrobban az akkumulátoruk. Ugyan a legyártott telefonok töredékével fordult elő baleset (a cég szerint körülbelül a telefonok egy ezreléke gyulladt ki), mégis minden már eladott készüléket kicseréltek.

Igen, a fenti autó egy Note 7 miatt gyulladt ki.

Arra, hogy a telefon akksija miért robbanhat fel, sok magyarázat lehet, de szinte mindegyik azzal kapcsolatos, hogy az akkumulátorok technológiája egyszerűen nem képes követni azt a fejlődési tempót, amit a telefonok többi része diktál.

Van, aki szerint a gyorstöltés miatti túlzott hőtermelés miatt robbannak fel a telefonok, de volt olyan elmélet is, hogy a Note 7-be a méretéhez képest túl nagy akkumulátort szerettek volna tenni. Az akkumulátoron belül így az anód és a katód közötti elválasztás túl vékony lett, és időnként átszakadt, ami ki történő gyulladást idézett elő a telefonokban. A lényeg, hogy a Samsung azt mondta, az akkumulátorgyártó cég hibázott, ezért az újra legyártott cseretelefonokhoz az akkumulátorokat már egy másik céggel gyártatta le.

Egy kiégett Note 7
Egy kiégett Note 7

A biztonságosnak ítélt új telefonokon a Samsung fehérről zöldre változtatta a képernyő sarkában az akkumulátorjelet, jelezve, hogy nem fognak felrobbanni.

Aztán jött a katasztrófa.

Körülbelül egy héttel ezelőtt ki kellett üríteni a Southwest Airlines Louisville-ből Baltimore-ba tartó 994-es járatát, mert felszállás közben kigyulladt a gépen egy telefon. Természetesen egy Samsung Note 7 volt az, és nem is kis gyulladásról van szó, mert a telefon beleégett a gép padlójába. A felgyulladt Note 7-re már igazán senki nem kapta fel a fejét, de aztán a Verge megkereste a telefon tulaját, akitől megtudták, hogy

most egy biztonságosnak mondott cseretelefon gyulladt ki.

Ami még az eddigieknél is sokkal rosszabb hír volt. Eddig úgy nézett ki, hogy a Samsung megússza a kigyulladó telefonok ügyét azzal, hogy minden telefont újragyárt és kicserél, miután viszont már az ötödik cseretelefon gyulladt ki, az egész forgalmazást leállították.

Ez sokkal komolyabb károkat okozhat, mint elsőre gondolnánk. A Samsungot önmagában a forgalmazás leállítása még nem fogja tönkrevágni. Egyrészt hatalmas cégről van szó, amelyen belül a telefongyártás csak a portfólió kis részét adja. Másrészt pedig 2,5 millió Note 7-et gyártottak eddig le, és a cég tavaly több mint háromszáz millió telefont adott el. Igaz, hogy a forgalom leállításának hírére a cég értéke rengeteget esett a tőzsdén, de ezt még túl fogják élni.

Két dolog lesz, ami kifejezetten megviseli majd a céget:

A hír

Ahogy korábban említettük, a Samsung sokáig élvezte azt, hogy a mobilokat kevésbé ismert közönség a Galaxy telefonokat azonosította az Androiddal, és kezelte az iPhone melletti alternatív lehetőségként. Most ez vissza fog ütni, mert a kigyulladást és a felrobbanást sem csak a Note 7-tel fogják azonosítani, hanem minden telefonukkal.

Köszönöm, Samsungot nem kérek, mert az felrobban.

Nagyjából ez lesz a reakció. A fogyasztók a szaksajtónál sokkal kevésbé ismerik a mobilpiac híreit, és sokkal kevésbé érdekli őket. Az pedig, hogy a Samsung telefonjai kigyulladnak, minden Samsung telefonra rá fog ragadni.

Ráadásul a cég nem is kezelte igazán hatékonyan a kigyulladás ügyét. Ugyan önként hívták vissza a telefonokat, de messze nem fordítottak akkora energiát a PR-ra, mint kellett volna. Amikor az Apple bemutatta az iPhone 4-et, a telefonnak volt egy komoly problémája: ha rosszul fogták meg, nem érzékelte a térerőt. Ez volt az antennagate, és amikor a szaksajtó elkezdett pörögni a dolgon, az Apple vezetőségétől a takarítókig gyakorlatilag mindenki kiállt és elmondta, hogy ezen nem kell aggódni.

Ugyanez volt akkor is, amikor az iPhone 6 bemutatása után kiderült, hogy ha a telefonra ráülünk, elhajlik (Duh). A bendgate-re iszonyúan komoly energiákat pazarolt el az Apple. Ehhez képest a Samsung vezetőségéből olyan nagyon senki nem állt ki magyarázkodni, hogy miért is gyulladnak ki a telefonok.

A konkurencia

A másik komoly probléma, hogy mire a Samsung feláll ebből a pofonból, már lesz egy másik vetélytársuk. A Google egy ideje játszik a gondolattal, hogy az Apple-höz hasonlóan saját telefont gyártsanak. Egy darabig referenciaszériaként a Nexus-vonalat árulták, de ezek inkább csak iránymutatások voltak, hogy milyen is lenne az Android, ha a gyártók jól csinálnák.

Google Pixel
Google Pixel

Most viszont bemutatták a Pixelt, ami ennél sokkal többet akar. Nem véletlenül van az ráírva a hátuljára, hogy

Phone by Google.

Mert ugyan nem a Google gyártja, hanem a HTC, a telefont már sajátjaként adja el a cég. És nem a rajongókat célozzák meg vele, hanem a telefonpiac legtetejét, az iPhone-t és a Samsung csúcstelefonjait. És úgy néz ki, elég sikeresen.

Ha a Samsung nem áll fel nagyon hamar a pofonból, amit saját magának adott, arra térhet vissza az élvonalba, hogy a Google belülről foglalta el a helyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik