Mobil

Ilyen lett a Google két új telefonja

Bár sok mindent bejelentettek a kedd esti eseményen, most tisztán a Pixel / Pixel XL hardverénél és a közvetlen tulajdonságoknál maradunk. Még így is jó lett.

Szóval, kezdjük ott, hogy aki arra várt, hogy a Google simán bejelent két új sajátmárkás telefont, amik egy picit erősebbek lesznek a tavalyinál, és amiken majd az Android x helyett az Android x+1 fut, az bizony nagyot téved. A Pixel és Pixel XL telefonokat önmagában vizsgálni eléggé felemás dolog, mivel a készülékeket egy teljes ökoszisztéma részeként mutatták be, ahol a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás már legalább olyan fontos részét képezi a teljes képnek, mint a telefon hardvere.

Épp ezért, miután tegnap élőben közvetítettük a bejelentést, most jól ketté is bontjuk az összefoglalót, ez a cikk tényleg próbál a telefonokra koncentrálni, mert sokakat úgy is az érdekel majd, hogy milyen “a vas” mondjuk az iPhone 7-hez, az aktuális Samsung, LG, Sony és egyéb csúcsmobilokhoz képest. Szóval akkor nézzük így.

Külsőleg

A helyzet az, hogy a Pixel és a Pixel XL még önmagukban, az okos körítés nélkül is két kifejezetten jól sikerült telefonnak tűnik. Külsőleg sikerült egyszerre elegánsnak és erősnek megalkotni, az alumínium készülékház hátul egy üveggel beborított kisebb területet is kapott, ebben találjuk a kamerát és az ujjlenyomat-érzékelőt. Furcsa, kissé formabontó, de mindenképpen dögös.

google-pixel-osszefoglalo-001

Ahogy dögös a kijelző is, az AMOLED eleve baromi mély feketéket és éles kontrasztokat mutat. A kisebb modell (a Pixel) 5 hüvelykes képátlón full HD felbontást villant, míg a Pixel XL 5,5 hüvelyken QHD, azaz 2560×1440 képponttal uralkodik. Mindkét modellen Gorilla Glass biztonsági üveg védi a megjelenítőt. A frontoldalon nem találunk fizikai gombot, mindent az érintőképernyőn taperolhatunk, a hangerő- és bekapcsológombok a 8,6 milliméter vékonyságú kávára kerültek. Csatlakozókból USB-C szabványút kapunk (igen, gyorstöltőset, ami 15 perc alatt 7 órára elég kakaóval látja el a mobilokat), és igen, külön odapöckölték az Apple-nek a bemutatón, hogy itt nem maradt le az audió jack csatlakozó sem. Viszont az előzetes pletykákkal ellentétben nincs microSD bővítőport.

A kijelző méretén (és értelemszerűen emiatt a készülékház nagyságán) kívül csak az akku jelent különbséget a két modell között, ami nem is csoda, hiszen a nagyobb felbontású panel táplálásához is több erő szükséges. Így a Pixel akkuja 2770, míg a nagytesóé 3450 mAh kapacitású.

google-pixel-osszefoglalo-003

Csupa erő, csupa izom

Mindkét modell szíve egy 2×2 magos Qualcomm Snapdragon 821 rencszerchip, melyet 4 GB RAM támogat, a háttértár 32 illetve 128 gigabájt lehet. Kamerából az előlapra egy 8 megapixeles szelfimodul került, a hátlapon pedig egy 12,3 megapixeles, f/2.0 egység figyel, ami egy valóban független, neves tesztelő csapat szerint az eddigi legjobb mobiltelefonos kamera, még az iPhone 7 megoldását is lepipálja néhány százalékkal.

A fényképek egyrészt HDR+ módban készülhetnek, ezzel eleve egy csomót javul a fényszegény környezetben készült fotók minősége, valamint dinamikusabb, tisztább a végeredmény. Ráadásul a Smartburst mód még tovább csiszolja a minőséget azzal, hogy automatikus sorozatfelvételt készít, és a sok fázisból rakja össze a legjobban sikerült részeket.

google-pixel-osszefoglalo-002

Kis lépés a verziószámnak, de nagy lépés az Androidnak

Ahogy a korábban Nexus néven érkező Google referenciakészülékek, úgy a Pixel páros is az Android legújabb verziójával kerül boltokba, ez most épp a Nougat, ebből is a 7.1-es kiadás. A pont egy ebben az esetben tényleg sokat jelent, ugyanis itt már a rendszer része a Google Assistant, a vállalat teljesen felújított, önmagától (és a felhasználótól) tanuló gépi intelligenciája. A tonnányi extra funkcióval felruházott asszisztens ráadásul beépül a telefon más alkalmazásaiba is, tehát például reggel úgy köszön ránk, hogy máris összelegózza a naptárunkban elmentett események, valamint azoknak a térképen bejelölt helyei alapján, hogy mikor kell elindulnunk az elkésés veszélye nélkül. De ugyanígy képes arra is, hogy miután élő beszédben utasítjuk egy vendéglő megkeresésére, egy független szolgáltatásba becsatlakozva asztalt foglaljon nekünk.

Szintén fontos, hogy bár a korábbi Google mobilok is az elsők között voltak, amik megkapták az új Android frissítéseket, ezt a Pixelek most már a háttérben teszik meg, tehát nem kell minden egyes update esetén a telefon kijelzőjén araszoló állapotjelzőt (közkeletű nevén a bitkolbászt) tehetetlenül bámulva várni arra, hogy újra használatba vegyük a készüléket.ó (megint csak helló, iPhone). Szintén az Apple felé címzett kis geg volt, amikor egy iPhone-nal illusztrálva mutatták be, hogy a Pixel automatikusan átvesz minden adatot a korábbi telefonunkról a névjegyzéktől a galérián át az egyedi beállításokig.

A Pixel 32 gigabájtos változata 599 dolláros kártyafüggetlen áron indul a tengerentúlon, a 128 gigabájtos változat 699 dollárba kerül. A Pixel XL esetében ezek a kiépítések 719 és 819 dolláros árcédulát kaptak. Persze a minimum 164 000, maximum 224 000 forintra átszámolható összegekből még ne vonjunk le következtetéseket a hazai árra vonatkozóan, hiszen még azt sem tudni, mikor és hogyan jut el Magyarországra a páros. Mindenesetre a legnagyobb versenytárs iPhone 7 árait ugyan megközelítik, de nem érik el a Pixelek.

Összességében látható, hogy már önmagukban is nagyon jól sikerült modelleket sikerült kiadnia a Google-nek, és ha hozzávesszük az Assistanthoz kapcsolódó többi szolgáltatást extraként, akkor bizony most tényleg sikerülhet még a leginkább alma-sznobok lojalitását is megszorongatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik