Mobil

Az Apple szerint nem kell bezárni az iPhone appokat

Ha már nem használunk egy alkalmazást, a legtöbben bezárjuk, de egy Apple vezető szerint felesleges, ő sem teszi.

Aki okostelefont használ, azon pedig sok különféle alkalmazást, az általában belefut abba a kérdésbe, hogy vajon érdemes-e teljesen bezárni az adott appot akkor, ha egy ideig végeztünk vele. Az újabb telefonos rendszerek, így az iPhone-okon futó iOS is képes arra, hogy amikor mondjuk a Candy Crush Sagában már elfogyott minden életünk, és inkább levelezésre, vagy böngészésre váltanánk, a játék nem zárul be automatikusan, hanem a háttérben továbbra is készenlétben áll és várja, hogy onnan folytassuk, ahol abbahagytuk.

Viszont a szakértők azt mondják, a háttérben futó (pontosabban inkább hibernált) appok is dolgoztatják valamilyen szinten a telefon hardverét, ezért inkább érdemes mindent szépen bezárogatni, ha egy ideig nem használjuk, például azért, mert a háttérben végzett kevesebb munka kevésbé szívja le a telefon akkuját. Egyszerűbben fogalmazva, ha nincs nyitva egymás tetején fél tucat app, akkor tovább bírja a telefon.

Na, ez nem igaz,

legalábbis az Apple szoftverfejlesztési részlegének vezetője, Craig Federighi szerint. Mindezt a szakember egy eredetileg az Apple vezérigazgatójának, Tim Cooknak küldött e-mailre válaszolva erősítette meg. A kérdés így hangzott: “Ki szokott lépni a háttérbe küldött alkalmazásokból iOS alatt, és ez hatással van-e az akkumulátorra?” A válasz ennyi volt:

Nem, és nem.

Bár mindez természetesen nem egy szakmai mélységgel megindokolt magyarázat, de azt jelenti, hogy ha átváltunk egy másik alkalmazásra, az előző app olyan szinten hibernálódik a háttérben, hogy elenyésző plusz terhelést ad a hardvernek, ezért gyakorlatilag elég akkor bezárni egy appot, ha valamilyen hibát tapasztalunk benne.

Jó kérdés persze, hogy ez nem okoz-e az n+egyedik háttérbe tuszkolt alkalmazás esetén lassulást a rendszerben, és arra sincs bizonyíték, hogy ugyanígy van mindez Android, vagy Windows Phone rendszereken is. De ha eddig csak azért zárogatta be kíméletlenül a már nem használt appokat, hogy még pár perc akkuidőt kicsikarjon az iPhone-jából, ezek szerint a jövőben nem kell így tennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik