rádió
Média

A rádiós piac átalakulása miatt változtat a TNS Hoffmann – Mediameter

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 11. 24. 09:45

A Class FM megszűnése és az új rádiós piaci szereplők miatt fontos fejleményt jelentett be a hazai rádiós hallgatottsági adatokat havonta publikáló konzorcium. Úgy döntöttek, hogy a november végi–december közepi négyhetes időszakban jóval nagyobb mintanagyságon végzik el a rádióhallgatási kutatást. Ennek eredményeit a jövő év januárjában hozzák majd nyilvánosságra.
Korábban a témában:

A Magyarországon 2013 óta változatlan formátumban, éves szinten több mint 22 ezer személy megkérdezésével a rádiós közönségmérést végző TNS Hoffmann – Mediameter konzorcium – közleményében felidézi, hogy a konzorcium és a rádiós piac közötti együttműködés a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete (RAME) tenderének elnyerésével és a hallgatottságmérés elindításával kezdődött 2013-ban, és akkor sem ért véget, amikor a tender által kijelölt mérési időszak lejárt: ekkor a korábbi kutatást folytatva a konzorcium a tenderben előírt szigorú módszertant gyakorlatilag változatlan formában követve végezte tovább a rádiós hallgatottságmérést, így azóta is havi rendszerességgel, a korábbi adatokkal összevethető metodikával szolgáltatják a mérési eredményeket megrendelőiknek illetve a sajtónyilvánosságnak. (Nyilvánosságra azon rádiók mérési eredményeit hozzák, amelyek a kutatás előfizetői közül nem friss szereplők a piacon, hiszen a friss szereplők eleinte még képlékeny, kialakulatlan, nem megszilárdult hallgatótáborral bírnak.)

Azt írják, hogy mivel az elmúlt hónapokban a rádiós piacon jelentős változások történtek a rádiós piacon, hiszen egyrészt új rádiók jelentek meg, másrészt november 20-tól megszűnt a Class FM sugárzása. Mivel a hallgatottságmérést végző konzorciumnál úgy látják, hogy az egyetlen országos kereskedelmi rádió lekapcsolása minden bizonnyal erős turbulenciát okoz majd a rádióhallgatók között, és szeretnék a rádiók közötti vándorlást, a preferenciák változását megfelelő módon mérni, november végétől december közepéig folyamatosan, négy héten keresztül és megemelt mintaelemszámmal vizsgálják a rádiók hallgatottságát.

Ezt azzal magyarázzák, hogy a hazai és nemzetközi tapasztalatok is arról tanúskodnak, hogy egy ekkora változás esetén az első eredmények beméréséhez a szokásosnál hosszabb adatfelvételi időre és a szokásosnál nagyobb mintaelemszámra van szükség, hiszen a váltás utáni időszakban nem egy nap alatt kristályosodnak ki a hallgatói szokások és preferenciák. A rádiók műsorai és műsorvezetői is változnak, például a Class FM korábbi műsorvezetői új rádiókban tűnhetnek fel stb.

Ennek megfelelően a november végi–december közepi négyhetes időszakban hozzávetőlegesen 6 ezer fő megkérdezésével végzik el a rádióhallgatási kutatást, amelynek eredményeit 2017 januárjában hozzák majd nyilvánosságra.

Ezek az eredmények a tekintélyes mintanagyságnak és a korábbi mérésekkel megegyező módszertani háttérnek köszönhetően mélyebb trendelemzésekre adnak majd lehetőséget, hogy minél jobban megértsük, mi történik a rádiós piac átrendeződése során a hallgatókkal. Ez elemi érdeke a rádióknak, az ügynökségeknek és végső soron a hallgatóknak is. Bízunk benne, hogy a mérések segítséget jelentenek majd minden fél részére az események értelmezésében, feldolgozásában. A mérési eredmények tanulságairól igyekszünk minél korábban értesíteni a médiát is.

– írják.

Eközben tényleg érkezik az állami hallgatottságmérés

A közlemény erre már nem tér ki, de a 24.hu néhány napja megírta: hamarosan állami kézbe kerül a rádiós hallgatottságmérés, ennek érdekében pedig most a héten is egyeztetéseket folytat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a rádiós piaci szereplőkkel. Az NMHH tenderen választja ki azt a céget, amelyik a jövő évtől a rádiók hallgatottságát kutatja az állam megbízásából.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.