Népszava 1890-ből
Média

Napokon belül eldől a Népszava jövője

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 02. 23. 11:21

Újabb vételi ajánlattal keresték meg a rendkívül nehéz helyzetben lévő napilapot, amelynek sorsa akár már a hétvégére eldőlhet. A vevő a Geoholdinghoz tartozó Geomedia lehet.
Korábban a témában:

Újabb vételi ajánlattal keresték meg a súlyos gondokkal küzdő Népszavát – írja a NOL a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában elhangzottak alapján. A műsorbeli beszélgetés alapján akár már a hétvégére eldőlhet, hogy a dolgozói egyesülettel folyó tárgyalások eredményeként megszerzik-e a lap alapítói jogát – derült ki Horváth Lászlónak, a Jókai utcai MSZP székházat is megszerző Geoholding Zrt. meghatározó tulajdonosának, a Geomedia Kiadó igazgatósági elnökének a szavaiból a Klubrádióban.

A Geoholding a tulajdonosa egyebek mellett a Geomédia cégen keresztül a Vasárnapi Híreknek, a Szabad Földnek és több receptújságnak, például a Vidék íze című lapnak. A Népszava megvásárlása után a szerkesztőséget összevonnák a Vasárnapi Hírek szerkesztőségével, és a Vasárnapi Hírek lenne a napilap hétvégi kiadása. Horváth László arról is beszélt, hogy tervei szerint a közös szerkesztőséget Vince Mátyás, az MTI korábbi elnöke vezetné.

Horváth László azt is mondta a rádióban, hogy a Népszavának meg kell állnia a lábán piaci alapon, ennek érdekében 40 fő körül racionalizálnák a szerkesztőség létszámát.

Horváth ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Népszavát nem tudják megvásárolni a dolgozói egyesülettel való megállapodás nélkül. Egyébként a jelenleg egyszázalékos tulajdonrészt birtokló Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete is ajánlatot tett a Népszavára, amelynek ára 29 millió forint. A Népszava jelenlegi 99 százalékos tulajdonosa egyébként a svájci Luganóban bejegyzett TGD Intermedia SA.

Ez lehet, hogy olcsónak tűnik, de jelenleg évente 200 millió forint veszteséget produkál az újság, amelynek főszerkesztője 2014 nyarán a vészharangot is megkongatta. Akkor azt mondta, hogy ha nem kapnak sürgősen segítséget, 2 hónapon belül nem tudják tovább folytatni a munkát.

2000-ben még 40 ezer példány fogyott belőle, most jó, ha 11 ezer

Ráadásul, ahogy arról a 24.hu beszámolt, a Népszava példányszáma – ahogy szinte valamennyi országos napilapé – folyamatosan zuhan, 2015 utolsó negyedévében mindössze 11 ezer példány fogyott belőle, ami elég nagy csökkenés az egy évvel korábbi 14 ezerhez és a 2010 negyedik negyedéves 19 ezerhez képest is, de még lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves adatokra) is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében megnegyedelődött a lapot megvásárló tábor.

A Népszava első változata 1877 májusában indult Budapesten Külföldi Viktor szerkesztésében, eredetileg csak hetente egyszer majd háromszor jelent meg, napilappá 1905-ben alakították át.

A 24.hu egyébként kereste a Geomédia kiadó vezérigazgatóját az ügyben, amennyiben választ kapunk megkeresésünkre, további részletekkel jelentkezünk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.