online videó
Média

Nagyon oda vagyunk az online videókért

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 02. 05. 16:18

A brit médiahatóság friss tanulmánya szerint főleg a fiatalok körében népszerűek az online és az on-demand jellegű videószolgáltatások, de már a 65 évnél idősebbek is kezdenek "rágerjedni" a dologra.
Korábban a témában:

A brit felnőttek mintegy háromnegyede nézett on-demand (igény szerint lekérhető) vagy online videókat az elmúlt 12 hónapban – állítja az Ofcom, vagyis az Egyesült Királyság médiahatóságának friss tanulmánya. A hatóság fogyasztási és keresleti jelentéséhez 2121, tizenhat évnél idősebb emberrel (köztük 1453 on-demand és online videó felhasználóval) készítettek személyes interjúkat. A kutatás egyik főbb megállapítása, hogy erős összefüggés mutatkozik a videóhasználati szokások és az életkor között. Míg a 16 és 24 év közöttiek körében az jött ki, hogy 96 százalékuk használ ilyen szolgáltatásokat, a 65 évnél idősebb korosztály esetében egyharmados (35 százalékos) volt a használati arány.

A felnőttek körében a különböző korosztályokat együttvéve egyébként folyamatosan nő a videóhasználat, az elmúlt egy évben például 71-ről 74 százalékra. A növekedést különösen erősen hajtja az ABC1 státuszú férfiak és szüleik körében megmutatkozó, különösen erős használat.

A brit médiahatóság kutatása egyébként külön is méri a rövid és hosszú távú ODO, illetve catch-up TV típusú online videószolgáltatás (VOD) kategóriákat. Ez alapján a mérésben résztvevő válaszadók 57 százaléka használ valamilyen ODO szolgáltatást, míg ingyenes VOD-ot, mint amilyen például  a Virgin Media vagy a Sky Go – a válaszadók 31 százaléka. Csak ezután következnek az olyan online streaming szolgáltatások, mint például a Netflix vagy az Amazon Prime. Ez utóbbi kategóriába egyébként a válaszadók 28 százaléka tartozik.

Érdekes még az is, hogy a válaszadók valamivel több mint egynegyede (27 százaléka) nézett valamilyen fizetős tartalmat az olyan online áruházakból mint amilyen például a Google Play vagy az iTunes is, miközben 21 százalékuk fizetett a tartalomért valamilyen tévés előfizetési szolgáltatásért.

A rövid videókkal kapcsolatos igénnyel kapcsolatban az jött ki, hogy a válaszadók 51 százaléka ült le valamilyen olyan, a közösségi médiában posztolt videó elé, ami nem a YouTube-on jelent meg, míg a válaszadók 45 százaléka választotta a barátai, ismerősei, családtagjai vagy mások által megosztott YouTube-os audiovizuális tartalmakat.

Körülbelül a válaszadók egyharmada (32%) nézte meg valamelyik márka vagy szervezet hivatalos videócsatornáját az ismert közösségi megosztón, és hasonló arányban (34%) mondták azt, hogy valamelyik híroldalon láttak videós tartalmat.

Ami a catch-up TV jellegű szolgáltatásokat illeti, az Ofcom jelentése szerint ugyan nagyobb mennyiségű embert értek el, azonban a közösségi oldalakon és a YouTube-on közzétett tartalmakat gyakrabban nézik az emberek. A tanulmány arra is kitért, hogy az online videófelhasználók 30 százaléka napi gyakorisággal néz meg valamilyen közösségi médiában publikált videót, és még többen (57%) voltak azok, akik legalább hetente tettek így. Ehhez képest a catch-up TV szolgáltatásokat csak 10 százalék használta napi, és 52 százalék legalább heti gyakorisággal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.